Μελιτζανοκεφτέδες

Υλικά για περίπου 15 κεφτεδάκια

500 γρ μελιτζάνες (μακριές μαύρες ή μαύρες οβάλ )
200-250 γρ μπαγιάτικο ψωμί
2 μέτρια αυγά
100 γρ τριμμένο πεκορίνο (ή παρμεζάνα)
σκόρδο
βασιλικός
αλάτι
τηγανέλαιο

Εκτέλεση

Αρχικά, μουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί για μια ώρα σε κρύο νερό.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των μελιτζανών, τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση και τις βραζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 10-15 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν, όταν κρυώσουν πρέπει να τις στύψετε στα χέρια
σας για να φύγει το περιττό νερό, αυτή η λειτουργία είναι σημαντική γιατί αν οι μελιτζάνες παραμείνουν με νερό θα έβαζε σε κίνδυνο το τελικό αποτέλεσμα, οπότε αν δεν μπορείτε να τις στύψετε καλά βοηθήστε τον εαυτό σας με έναν πολτοποιητή πατάτας και μια χούφτα κάθε φορά τις στύβετε πολύ καλά τις μελιτζάνες.

Συχνά επιλέγω το μαγείρεμα στον ατμό στον οποίο, εκτός από τη διατήρηση των ιδιοτήτων και της γεύσης των μελιτζάνες, διασφαλίζει ότι δεν είναι υπερβολικά φορτωμένες με νερό, επομένως η λειτουργία στύψιμο είναι πολύ πιο απλή.
Μόλις τις στυψουμε, τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής και τις ψημένες μελιτζάνες τις ψιλοκόβουμε όσο πιο ψιλές γίνεται με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Στύβουμε να φύγει το νερό και θρυμματίζουμε το ψωμί και το προσθέτουμε στις μελιτζάνες. Στο μείγμα που προκύπτει προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τον φρέσκο ​​βασιλικό ψιλοκομμένο, τα αυγά, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το αλάτι.
Ζυμώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή ή νερουλή, προτείνω να προσθέσετε μια χούφτα τριμμένη φρυγανιά, αλλά αν έχετε ακολουθήσει κατά γράμμα τη συμβουλή, η ζύμη πρέπει να είναι ωραία και σφιχτή και επομένως μπορείτε να προχωρήσετε
στο να πλάθετε τα κεφτεδάκια με το κλασικό μακρόστενο σχήμα.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε ψηλή φωτιά και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με λάδι, το φέρνουμε σε θερμοκρασία και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε βραστό λάδι και το χρησιμοποιούμε ξτρα παρθένου ελαιολάδου. Τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τα κεφτεδάκια σας είναι έτοιμα με όλα τους τα καλά.

 

Προηγούμενο άρθροΤούρτα Σπιτικής Σφολιάτας με κρέμα βανίλιας
Επόμενο άρθροΚέικ με Κεράσια