Μελομακάρονα με σοκολάτα και μέλι

Υλικά

❄ Για τη ζύμη:
420 γρ 3,4 φλιτζάνια Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ περίπου 1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη κρυσταλλική
220 ml ή λιγότερο από 1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
100 ml ή 0,4 φλ. φρέσκος ​​χυμός Πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα μικρό πορτοκαλί (πλυμένο)
1/2 κ.γ. Μαγειρική σόδα
1 κ.γ. Κανέλα σκόνη
1/8 κ.γ. σκόνη Γαρύφαλλο
1 κ.σ. Κονιάκ

❄Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας:
300 γρ Σοκολάτα σκούρα 50% ή 70% κακάο κομμένη σε κομμάτια
1 κ.σ. Βούτυρο
Για το γαρνίρισμα:
60 γρ Καρύδια ψιλοκομμένα

❄ Υλικά για το σιρόπι:
250 γρ ή λίγο περισσότερο από 1 φλιτζάνι Κρυσταλλική Ζάχαρη
190 ml ή 3/4 φλ. Νερό
150 γρ 10 κ.σ. Ελληνικό θυμαρίσιο Μέλι
1/2 κ.γ. Χυμός Λεμονιού

Εκτέλεση

Στο μπόλ ενός μίξερ βάσης ρίξτε το λάδι, ζάχαρη, και μπραντυ και χτυπάμε σε μετρια ταχύτητα.
Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το χυμό πορτοκάλι με την σόδα και θα δείτε το χυμό να φουσκώνει.
Βάζετε το μιξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε την κανέλα και το γαρύφαλλο και αρχίστε σιγά σιγά να ρίχνετε το μισό αλεύρι το ζύσμα πορτοκαλιού, και καθώς προσθέστε και τον χυμό πορτοκαλιού με την διαλυμένη σόδα.

Συνεχίστε καθώς χτυπάτε ακόμη να ρίχνετε και το υπόλοιπο αλεύρι, εφόσον απορριφθεί το αλεύρι σβήστε το μίξερ.
Ελέγξτε την ζύμη με το χέρι ένα είναι ικανή να πλαστεί και όχι κολλώδης ή σφιχτή.
Σχόλιο: Εάν είναι κολλώδης θέλει λίγο αλεύρι ακόμη, εάν ειναι σκληρή θέλει λάδι.
Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος πλάθετε τα μελομακάρονα στο γνωστό σχήμα τους και τα βάζετε στο ταψί με μία απόσταση. Κάντε μερικές τρύπες(3-4 πιρουνιές) με ένα πιρούνι πάνω σε κάθε μελομακάρονο
Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη , το μέλι και το λεμόνι και αφήστε να πάρουν βραση. Οταν αρχίσει να βράζει, συνεχίστε για άλλα 5 λεπτά ανακατευοντας συνέχεια. Σβήστε την φωτιά και αφήστε στην άκρη το σιρόπι.

Μόλις τα μελομακάρονα ειναι έτοιμα, αναψτε την φωτιά σε χαμηλη κάτω απο το συρόπι και καθως βράζει ρίχνουμε σιγα σιγα τα μελομακάρονα όσο ειναι ακόμη ζεστά (αφήστε 5” για τραγανά και 10΄΄ για πιο μαλακά). Βγάλτε τα σε ένα δίσκο και αφήστε να κρυώσουν.

Για επικάλυψη Σοκολάτας
Βάλτε την σοκολάτα σε ένα μπεν μαρί, το βούτυρο, και το λιώνουμε. Αφήνουμε την σοκολάτα πάνω στο μπεν μαρι.
Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, βυθίστε τα μελομακάρονα μέσα στην σοκολάτα και βγάλτε τα με 2 πιρούνια στο δίσκο. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι όλα τα μελομακάρονα.

Καλές Γιορτές

Susbscribe to recipe’s youtube channel here

 

Προηγούμενο άρθροΗ Σοκολατόπιτα της Κατερίνας
Επόμενο άρθροΜιλφέιγ Μελιτζάνας…είναι απίστευτο πιάτο