“Μουσακάς” με κολοκυθάκια

Ο Μουσακάς με κολοκυθάκια είναι ένας μουσακάς υπέροχος, ελαφρύς και τον τρώνε καλύτερα τα παιδιά, που δεν έχουν μεγάλη συμπάθεια με τη μελιτζάνα.

Μουσακάς με κολοκυθάκια: Μια γευστική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου!

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και εσείς Μουσακά με κολοκυθάκια!

Συστατικά

400 γραμμάρια κιμά (εγώ χρησιμοποίησα μείγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού)
600 γρ πατάτες
500 γρ κολοκυθάκια (λίγο μεγαλύτερα)
1 κρεμμυδι
5-6 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός, ρίγανη
αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο
ελαιόλαδο
6 αυγά
200 μλ γάλα
1 πιπερια
παρμεζάνα
100 μλ κρασι κοκκινο
1 κουταλιά της σούπας πελτε ντομάτας

Παρασκευή

1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το κρέας, σπάμε τους σβόλους και το σοτάρουμε καλά. Όταν το κρέας πάρει χρώμα, ρίχνουμε μέσα το κρασι και μετά ανακατεύουμε
μέχρι να εξατμιστεί.
2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον μαϊντανό, τις τριμμένες σκελίδες, το πελτε ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέστε λίγο νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου είκοσι λεπτά.
3. Προς το τέλος ρίχνουμε το γάλα. Το είδα πρόσφατα στον Βρετανό σεφ Gordon Ramsley’s, λέει ότι έτσι αποκτάς πιο κρεμώδη σάλτσα, οπότε είπα
να το δοκιμάσω… και είναι πραγματικά υπέροχο! Από εδώ και πέρα θα προσθέτω πάντα γάλα στις σάλτσες μπολονέζ!

4. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε φέτες, όχι πολύ χοντρές, τρίβουμε το τυρί.
5. Αλείφουμε τον πάτο του πυρεξ με ελαιόλαδο, απλώνουμε μια σειρά πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το κρέας πάνω στις πατάτες και μετά τα κολοκυθάκια στο κρέας. Αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε τα κολοκυθάκια με παρμεζάνα.
6. Βάζουμε πάλι μια στρώση κρέας, μετά πατάτες, μετά κρέας και τέλος κολοκυθάκια.

7. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με λίγο αλάτι και γάλα και μετά περιχύνουμε με το μείγμα τον μουσακά.
8. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, σκεπάζουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο για μισή ώρα.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί για άλλα δεκαπέντε λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
9. Το βγάζουμε, το αφήνουμε για δέκα λεπτά και μετά το κόβουμε. Είναι πολύ ζουμερό και απαλό.

Ο Μουσακάς με κολοκυθάκια είναι ένας μουσακάς υπέροχος, ελαφρύς και τον τρώνε καλύτερα τα παιδιά, που δεν έχουν μεγάλη συμπάθεια με τη μελιτζάνα.

ΠΗΓΗ: coolinarika

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μουσακάς με κολοκυθάκια

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό κολοκυθάκια σε λωρίδες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο για τον κιμά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέριΓια την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. βούτυρο

½ φλιτζ. αλεύρι
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί, να γίνει το μείγμα ομοιογενές και να αρχίσει να χρυσίζει (roux). Προσθέτετε πρώτα το ζεστό γάλα, σε μικρή αλλά συνεχή ροή ανακατεύοντας διαρκώς, και κατόπιν αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. 

Αλευρώνετε και τηγανίζετε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι τους. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά για σωθούν οι χυμοί. 

Στρώνετε τα μισά κολοκυθάκια σε τετράγωνο ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγο τυρί και από πάνω απλώνετε τον κιμά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια πασπαλισμένα με τυρί. Καλύπτετε το μουσακά με την μπεσαμέλ. Τον πασπαλίζετε με τυρί και τον ψήνετε για 45/-50/. Τον αφήνετε λίγο να σταθεί προτού τον σερβίρετε για μπορείτε να τον κόψετε. 

Προηγούμενο άρθροΕνα πιάτο με ψητά λαχανικά με τυρί
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα Γλυκιά