Συστατικά
Για το σιρόπι
1/4 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι χυμό μήλου
3/4 φλιτζάνι μέλι
1 κούπα ζάχαρη
2 φέτες μήλο
1 ξυλαράκι κανέλας
Για το μπακλαβά
450gr φύλλο
2 φλιτζάνια χοντροτριμμένα καρύδια
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μήλα, καθαρισμένα
1/2 κουταλιάς χυμό λεμονιού
1/3 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κγ αλάτι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο και λίγο επιπλέον
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

Οδηγίες
Προετοιμάστε το σιρόπι σας
Σε ένα μεσαίου μεγέθους δοχείο συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το χυμό μήλου, το ξυλάκι κανέλας και τις δύο φέτες μήλου.
Φέρτε τα συστατικά του σιροπίου να βράσουν και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά στη μέση έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Αφήστε το ξυλακι κανέλας και τις φέτες μήλου στο σιρόπι. Το σιρόπι μπορεί επίσης να γίνει μια μέρα εκ των προτέρων.


Προετοιμάστε το μπακλαβά μήλο 
Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε τα καρύδια, τα μήλα, το χυμό λεμονιού, το τρίμμα φρυγανιάς, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το 1/2 φλιτζάνι του λιωμένου βουτύρου. Ανακατέψτε καλά για να τα συνδυάσετε και αφήστε στην άκρη.


Βουτυρώστε στο κάτω μέρος ενός ορθογώνιου ταψιού 20 x 30 εκ. Τοποθετήστε 2 φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού. Αφήστε το ένα άκρο των φύλλων να κρέμονται πάνω από το μακρύ άκρο του ταψιού σας. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζύμης ή τα δάχτυλά σας, βουρτσίστε με λίγο λιωμένο βούτυρο. Όταν το βουρτσίζετε το βούτυρο στο φύλλο να το κάνετε ελαφρά. Ο στόχος δεν είναι να γεμίσει το φύλλο με βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέστε 2 ακόμη φύλλα , αφήνοντας αυτή τη φορά να επικαλύπτεται το φύλλο στο άλλο άκρο του ταψιου σας. Βουρτσίστε με το λιωμένο βούτυρο. Επαναλάβετε με 2 ακόμη φύλλα, επικαλύπτοντας αυτή την φορά στην αρχική πλευρά. Έτσι, για να συνοψίσουμε, το κατώτατο στρώμα μπακλαβά μήλων θα είναι 6 φύλλα, με το βούτυρο να εφαρμόζεται μεταξύ κάθε δευτέρου φύλλου και με το φύλλο να κρέμεται πάνω από τις δύο μακριές πλευρές του ταψιού σας.


Σε αυτό το τελευταίο φύλλο, απλώστε ομοιόμορφα 1 1/2 φλιτζάνι του μείγματος μήλων και καρυδιού που έχετε ετοιμάσει. Πάνω από την γέμιση βάλτε με 4 ακόμα στρώματα φύλλου, βουρτσίζοντας το βούτυρο μετά από κάθε δεύτερο φύλλο. Και πάλι, θυμηθείτε να αφήσετε το υπερβολικό φύλλο να κρεμάσει εναλλάξ στα άκρα του ταψιού σας.
Απλώστε ομοιόμορφα 1 1/2 φλιτζάνια του μείγματος μήλων και καρυδιών. Πάνω από αυτό προσθέστε 4 στρώματα φύλλου, όπως παραπάνω. Προσθέστε το υπόλοιπο μίγμα  και στη συνέχεια επάνω με άλλα 6 έως 8 στρώματα φύλλου. Στο τέλος φτιάξτε την κορυφή του μπακλαβά , χρησιμοποιώντας τα προεξέχοντα φύλλα σας. Απλά τα φέρνετε, δύο κάθε φορά, για να καλύψετε το μπακλαβά. Θα χρειαστεί να κόψετε προσεκτικά (και να πετάξετε) κάποια από την υπερβολική ζύμη. Γυρίστε ελαφρά το ανώτερο στρώμα του φυλλώματος.
Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά τον μπακλαβά, σε κομμάτια ρόμβους
Αφού κόψετε το μπακλαβά,το πασπαλίζετε με μια κουταλιά νερό χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας.  Τοποθετήστε στο επάνω ράφι ενός φούρνου που έχει ρυθμιστεί στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι το επάνω μέρος να είναι χρυσαφίσιο.
Αφαιρέστε από το φούρνο και ενώ ο μπακλαβάς είναι ακόμα ζεστός, ρίξτε το κρύο σιρόπι. Ρίχνουμε το σιρόπι ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του μπακλαβά μήλου.
Αφήστε να καθίσετε τουλάχιστον μερικές ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.


Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα  για να καλύψετε το μπακλαβά μήλο σας. Αυτό θα το κρατήσει φρέσκο ​​και τραγανό.

Taking the guesswork out of Greek cooking…one cup at a time

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΚέικ με τσάι του βουνού
Επόμενο άρθροΚλασικά Κουλουράκια βουτύρου