Μπαστουνάκια με σπανάκι και τυρί

Υλικά

για την ζύμη:

600 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κύβο φρέσκιας μαγιάς (20 γρ.)
300 ml γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 αυγό
60 ml λάδι

Για να καλύψετε τη ζύμη:

50 γρ λιωμένο βούτυρο
80-100 g σπανάκι (1-2 δεσμίδες)
300 γρ φέτα τριμμένη (προερετικά)

Για να καλύψετε μπαστούνια:

1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα
100 γραμμάρια τυρί (ένταμ, γκούντα…)

Παρασκευή:

1. Πλένουμε το σπανάκι, και το σκουπίζουμε με μια πετσέτα κουζίνας για να φύγει το νερό. Στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε και το αναμυγνυουμε με την φέτα.
Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά του ηλεκτρικού φούρνου με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε στην άκρη.
Σε χλιαρό γάλα με την προσθήκη ενός κουταλιού ζάχαρη, θρυμματίζουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι και την έτοιμη μαγιά. Ζυμώνουμε τη ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα
μπάλας και την επιστρέφουμε στο μπολ που την καλύπτουμε με πετσετα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.

2. Μεταφέρουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε πάχος 0,5 εκ. Αλείφουμε καλά την κρούστα με ένα μέρος λιωμένο βούτυρο και την πασπαλίζουμε με το μισό ψιλοκομμένο σπανάκι. Πιέζουμε με μια σπάτουλα για να κολλήσει στο φυλλο.
Διπλώνουμε και τις δύο πιο μακριές πλευρές στη μέση, αλείφουμε ξανά με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σπανακι.
Διπλώνουμε την αριστερή πλευρά στο μισό της ζύμης, την αλείφουμε με βούτυρο

και μεταφέρουμε τη δεξιά πλευρά πάνω από την αριστερή, διπλωμένη, πλευρά της ζύμης. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε για 30 λεπτά.
3. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα διαστάσεων 27 εκ. x 40 εκ.
Περιχύνουμε την κρούστα με ένα μείγμα κρόκων αυγού και γάλακτος και τρίβουμε το τυρί. Χρησιμοποιώντας ένα κόφτη πίτσας, κόψτε τα ξυλάκια, το πλάτος και το μήκος της επιλογής σας.

4. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς. Μεταφέρετε τα μπαστούνια σε ένα ταψί πάνω από χαρτί ψησίματος και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν (για μένα ήταν σε 18 λεπτά).

Απολαύστε τη φανταστική γεύση των μπαστουνιών…

ΠΗΓΗ: vericinirecepti.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με τυρί φιλαδέλφεια 😋
Επόμενο άρθροΑφράτα κεφτεδάκια φούρνου γεμιστά με μοτσαρέλα