Συστατικά
1 κιλό μπαμιες, φρέσκιες ή κατεψυγμένες
Χυμός 1/2 λεμονιού
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
3 κουταλάκια αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα

Βήματα για να το κάνετε

Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκες μπάμιες, κόψτε τα σκληρά στελέχη από τα άκρα των λοβών και αφαιρέστε την λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το άκρο της μπάμιες. 
Ξεπλύνετε μερικές φορές σε ένα σουρωτύρι κάτω από παγωμένο νερό, γυρίζοντάς τα με τα χέρια σας.

Αδειάστε τα και αφήστε τα μέσα σε ξύδι για περίπου 30 λεπτά. Πλύνετε τα ξανά για να αφαιρέσετε όλο το ξύδι. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία και πάλι.


Αφού οι μπαμιες μπούνε στο ξύδι και ξεπλυθούν για δεύτερη φορά, είναι έτοιμες για μαγείρεμα. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες, είναι έτοιμες για χρήση από την τσάντα.


Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε. Ζεσταίνουμε τις δύο κουταλιές του ελαιόλαδου σε μια μέτρια κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να μαζέψουν. Προσθέστε τις μπάμιες


Πλύνετε και καθαρίστε την ντομάτα σας. Κόβουμε σε μικρούς κύβους και τους προσθέτουμε στην κατσαρόλα. 

Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και γυρίστε το μείγμα απαλά με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα.

Προσθέστε το νερό, αφήστε να πάρει μία βράση, και μετα μειώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράσει. 

Η ποσότητα του νερού στη κατσαρόλα θα αυξηθεί καθώς τα λαχανικά απελευθερώνουν το δικό τους χυμό. Θα πρέπει να τα σιγοβράσετε μέχρι οι μπαμιες να είναι πολύ τρυφερές και τα υγρά να έχουν σχεδόν φύγει.

Δοκιμάστε τις μπαμιες σας μερικές φορές ενώ μαγειρεύετε. Εάν είναι τρυφερό αλλά υπάρχει ακόμα πολύ υγρό, αφαιρέστε το καπάκι έτσι ώστε το υγρό να εξατμίζεται πιο γρήγορα.


Όταν είναι τρυφερές και τα υγρά έχουν σχεδόν φύγει, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα  να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μεταφέρετε τις μπάμιες στην πιατέλα που σας εξυπηρετεί.


Ραντίστε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο πάνω από το πιάτο. Μπορείτε να σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή να το σκεπάσετε και να το βάλετε στο ψυγείο.

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες Γεμιστές (Παπουτσάκια)
Επόμενο άρθροΓλυκό Κεράσι Νόστιμο και Τραγανό