Ο Φαρσαλινός Χαλβάς

Στα τέλη του 19ου αιώνα, την εποχή της απελευθέρωσης των Φαρσάλων και της ενσωμάτωσής τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο Τούρκος Νουρής αναφέρεται ως ο καλύτερος τεχνίτης του χαλβά στα Φάρσαλα. Αυτός, εν συνεχεία, πήρε ως συνεταίρους του, τους Έλληνες Καλταμπάνη και Οικονόμου, ενώ αργότερα και το Σπανό. Η επιχείρηση στεγαζόταν στο σημερινό κατάστημα Μητρογώγου και υπήρξε ο πυρήνας μύησης και η μήτρα εκπαίδευσης όλων των μετέπειτα γνωστών Ελλήνων χαλβατζήδων της πόλης, όπως ο Γουβέλης, ο Κουλιάμπας κ.α. Μετά το δραματικό Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο του 1897, ο Νουρής αναγκάστηκε να πουλήσει την επιχείρησή του, σε κάποιον ονόματι Μπουλασίκη για δεκαπέντε δραχμές, και να φύγει από την Ελλάδα. Είχε, ήδη όμως, δημιουργηθεί το φυτώριο εξέλιξης μιας καινούριας γενιάς τεχνιτών του χαλβά. Το 1908 ανοίγει δικό του χαλβατζίδικο ο Α. Συρόπουλος και τον μιμούνται και άλλοι σιγά-σιγά, όπως ο Δημουλάς, ο Φέκκας, ο Δεληδημητρίου, ο Καπιτσίνας, ο Καταραχιάς, ο Παϊπάης, ο Αρβανιτοζήσης, ο Αρχοντής, ο Μανετζής κ.α. Ο κύκλος αυτών των μαστόρων παραμένει αδιάσπαστος έως τις μέρες μας, που δραστηριοποιούνται στην πόλη άξιοι συνεχιστές τους.

ΥΛΙΚΑ

  •  βούτυρο γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  •  νισεστέ: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  •  ζάχαρη: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  •  νερό: 3 φλιτζάνια του τσαγιού
  •  αμύγδαλα: 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού, ασπρισμένα
  •  λεμόνι: 1/2 (ο χυμός του)
  •  κανέλα
  •  ζάχαρη χοντρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Καβουρντίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα. Διαλύετε το νισεστέ μέσα στο νερό. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας νερό και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να γίνει σκούρα καραμέλα.

2. Προσθέτετε κατόπιν το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ρίχνετε κατά μικρές ποσότητες το διαλυμένο νισεστέ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρις ότου πήξει το μείγμα, ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μια ημιδιαφανής μάζα.

3. Τέλος σκορπίζετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε και πάλι καλά. Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει και τον πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη. Τον ψήνεται λίγο στο γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη στην επιφάνεια.

Καλη Επιτυχία

ΠΗΓΗ: farsala.gr

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια….όπως δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.
Επόμενο άρθροΣαλάτα με ψητά λαχανικά