Πίτες με γέμιση φέτας και πατάτες

Υλικά

400 με 500 γραμμάρια αλεύρι
1,5 ποτήρι γάλα η νερό (250 ml = ποτήρι) για τη ζύμη
1 κουτάλι σούπας μαγια
3 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι γεμάτη
για την γέμιση
6-7 πατάτες
200 γραμμάρια φέτα
100 ml γάλα για γέμιση
50 γραμμάρια βούτυρο
μία πρέζα αλάτι
πιπέρι
100 γραμμάρια βούτυρο για πασάλειμμα
αν θέλετε μπορείτε να κάνετε πασαλείψει με ένα κρόκο αυγών μαζί με ένα κουτάλι γάλα

Εκτέλεση

Ξεκινάω και παίρνω ένα ποτήρι από το γάλα για ζύμη, προσθέτω 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη τη μαγιά και ανακατεύω σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνω για 10 λεπτά να φουσκώσει

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι το μισό μαζί με το αλάτι μετα ρίχνω λίγο ακόμη αλεύρι αλλά κρατάω και μία μικρή ποσότητα στην άκρη, κάνω μία τρύπα στη μέση και προσθέτω τη φουσκωμένη μάγια και το υπόλοιπο γάλα για τη ζύμη και ανακατεύω με μία ξύλινη κουτάλα 
Στη συνέχεια προσθέτω και τρεις κουταλιές σούπας ηλιέλαιο το υπολοιπο αλευρι αν χρειαστει και ξανα ανακατευω.
Βγαζουμε την ζυμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζημώνω για 8-10 λεπτα να ειναι μαλακη και ελαφρως κολώδη
Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα μπολ βάζουμε τη ζύμη μέσα τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνω 40 με 50 λεπτά να φουσκώσει.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνω τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους και βράζω για 20 λεπτά
Στη συνέχεια αφού τη στραγγίξω αλατοπιπερώνω και βάζω βούτυρο και γάλα και τις λιώνω να γίνουν πουρές. Στη συνέχεια προσθέτουμε στον πουρέ 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη και ξανάζυμώνω το μείγμα να ενσωματωθεί

Στη συνέχεια κάνουμε το μείγμα τρεις μεγάλες μπάλες και αφήνουμε στην άκρη
Βγάζω τη ζύμη από το μπολ την κάνω ένα καρβέλι χωρίζεται σε τρία μέρη και πλάθω τρεις μπάλες περίπου το ίδιο μέγεθος με τις μπάλες πατάτας

Παίρνω την πρώτη μπάλα ζύμης και την ανοίγω με το χέρι βάζω μέσα την μπάλα πατάτας και την κλείνω γύρω-γύρω σαν πουγκί
Ανοίγω αυτή την μπάλα που έχω βάλει μέσα την πατάτα με τα χερια σε στρογγυλή πίτα περίπου 28 εκατοστά διάμετρο
Παίρνω ένα ταψάκι το λαδώνω ελαφρά στη βάση του και ρίχνω και λίγο αλεύρι και βάζω μέσα την πίτα και κάνω με το δάχτυλο μία τρύπα στη μέση ( όχι μέχρι κάτω απλά να φαίνεται η γέμιση)
Αναμειγνύω 1 κρόκο αυγού με 1 κουταλιά γάλα και με ένα πινέλο αλείφω την πίτα
Ψήνω στους 250 βαθμούς για 8 με 10 λεπτά όταν τη βγάλω καρφώνω στο πιρούνι μου ένα κομμάτι βούτυρο και την αλειφω έως ότου λιώσει Την αφήνω λίγο να κρυώσει και η πίτα είναι έτοιμη

Καλή απόλαυση

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΠολύ νόστιμο, μεγα-σοκολατένιο και γρήγορο ρολό
Επόμενο άρθροΚέικ λεμόνι🍋