Οι σαρικόπιτες είναι παραδοσιακό κρητικό γλυκό το οποίο έχει πάρει το όνομά του από το σχήμα του που μοιάζει με σαρίκι. Το σαρίκι είναι ένα πλεκτό που φορούσαν οι κρητικοί ιδιαίτερα την εποχή της τουρκοκρατίας. Το κύριο συστατικό τους είναι η ξυνομυζήθρα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
500 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. ρακή
50 γρ. λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. νερό
800 γρ. ξινή μυζήθρα
600 γρ. μέλι ή πετιμέζι
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λεμόνι, το αλάτι, το νερό και τη ρακή και φτιάχνουμε το ζυμάρι. Αλευρώνουμε καλά το τραπέζι μας ή τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, το οποίο κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες και τις λωρίδες σε μικρότερα μακρόστενα κομμάτια. Με το ζυμάρι ανοίγουμε φύλλο 2 χιλιοστών, μήκους 50 εκατοστών και πλάτους 6 πόντων περίπου. Τρίβουμε την ξινομυζήθρα με τα χέρια μας να γίνει ψιχουλιαστή και βάζουμε μια λωρίδα ξινομυζήθρας στη μέση σε κάθε κομμάτι. Διπλώνουμε και από τις δύο πλευρές καλά ώστε να μας φύγει η ξινομυζήθρα μας και στρίβουμε την πίτα. Μόλις ετοιμαστούν, τις τηγανίζουμε.
Σερβίρισμα:
Οι σαρικόπιτες συνοδεύονται με μέλι ή πετιμέζι.

maleviziotis.gr

Προηγούμενο άρθροΚιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο αγριογούρουνο ψητό στο φούρνο