Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

Συστατικά

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματιού
1 ½ κούπα ζάχαρη
25 γρ. μαγειρική αμμωνία σε σκόνη
½ κούπα χλιαρό γάλα
4 μεσαία αυγά
2 βανίλιες σε σκόνη (ή 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού και 1 κ.σ. νερό για το άλλειμα

Οδηγίες

Ξεκινήστε χτυπώντας τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέστε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο (σε κομματάκια) και χτυπήστε τα καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσέξτε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ώστε να είναι χλιαρό και αφαιρέστε απ’τη φωτιά. Προσθέστε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Κρατήστε το μίγμα στην άκρη.
Αφού έχει αφρατέψει το βούτυρο, αρχίστε να προσθέτετε τα αυγά ένα ένα, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ. Αφήστε κάθε αυγό να απορροφηθεί από το μίγμα πριν προθέσετε το επόμενο. Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μίγμα του γάλακτος-αμμωνίας (από το βήμα 2). Χτυπήστε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλέυρι λίγο λίγο, ενώ χτυπάτε με το μίξερ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει πολύ.

Τυλίξτε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Τοποθετήστε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε μια καθαρή επιφάνεια. Τσιμπήστε λίγη από τη ζύμη και σχηματίστε μια λωρίδα με τα χέρια σας.

Δείτε την συνέχεια στην επόμενη σελίδα

1
2
Προηγούμενο άρθροΤάρτα Σοκολάτας με μαρμελάδα 😛
Επόμενο άρθροΚορνεδάκια με ζύμη τύπου κρουασάν