ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1/3  φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο για τη ζύμη

Για την επικάλυψη:

  • 80 γρ.τυρί cheddar, κομμένο σε φέτες
  • 120 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και λεπτώς κομμένη σε φέτες
  • 1/2 πράσινη πιπεριά, κομμένη στη μέση και λεπτώς κομμένη σε φέτες
  • 2 αυγά (ένα αυγό για κάθε πεϊνιρλί ) για να σπάσουν πάνω από το πεϊνιρλί
  • κόκκινο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C
  • Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ και ρίξτε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Διαλύστε και αναμίξτε τη ζύμη στο νερό. 
  • Αφήστε το μίγμα ζύμης να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  • Ρίξτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάντε μια τρύπα στη μέση και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μίγμα ζύμης. 
  • Ανακατέψτε επίσης το ζεστό γάλα στο μίγμα αλευριού. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, τραβήξτε το αλεύρι από τις πλευρές και ανακατέψτε το μίγμα σε μια ζύμη. 
  • Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε για 3-5 λεπτά, μέχρι να φτάσετε σε μια απαλή ζύμη. 
  • Η ζύμη μπορεί να κολλήσει καθώς ζυμώνετε, οπότε ρίχνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι, εάν χρειαστεί, για να βοηθήσετε να το διαμορφώσετε σε μια μαλακή ζύμη.
  • Λαδώστε ένα μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη και σκεπάστε τη με μια καθαρή πετσέτα. Αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  • Μόλις η ζύμη αυξηθεί και γίνει διπλάσια, τοποθετήστε τη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε τη ζύμη για ένα λεπτό και στη συνέχεια διαιρείτε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. 
  • Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, κυλήστε τις μπάλες ζύμης σε 2 οβάλ σχήματα.
  • Στη λαμαρίνα κουζίνας βάλτε χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε τα 2 οβάλ  ζύμης στο δίσκο.
  • Aπλώστε το τριμμένο τυρί μοτσαρέλα, το τυρί τσένταρ, πιπεριές σε φέτες και ντομάτες ομοιόμορφα πάνω από τα 2 επίπεδα ψωμιά, αφήνοντας τα 2 εκατοστά στα άκρα xωρίς γέμιση (βρήκα ότι είναι ευκολότερο να εξαπλωθεί η γέμιση ενώ η οβάλ ζύμη βρίσκεται στη λαμαρίνα). 
  • Διπλώστε στις πλευρές στις άκρες για να διατηρήσετε τη γέμιση ανέπαφη. Πιέστε την οβάλ ζύμη σε κάθε άκρο σχηματίζοντας μια βαρκούλα (όπως στη φωτογραφία).
  • Χτυπήστε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Περάστε τις άκρες της ζύμης με αυτό το μίγμα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, έως ότου ψηθεί η ζύμη.
  • Πάρτε τη λαμαρίνα από το φούρνο και σπάστε προσεκτικά ένα αυγό στη μέση του κάθε πεϊνιρλί. Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε για άλλα 4-5 λεπτά. φροντίστε να μην ψηθεί πολύ το αυγό. Θα πρέπει ο κρόκος να είναι ρευστός.
  • Πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστό.
Προηγούμενο άρθροΕαν δεν ψήσετε αρνάκι…αυτά είναι λουκούμι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Επόμενο άρθροΠίτα με μπέικον cheddar σπανάκι…πρέπει να το φτιάξετε έστω και μια φορά