Πιροσκί με πατάτα

Ζύμη
500 μλ χλιαρό νερό που έβρασαν η πατάτες
900 γρ περίπου αλεύρι γοχ
25 γρ μαγιά φρέσκια
2 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ζάχαρη
2 κσ ελαιολαδο

Γέμιση
700 γρ πατάτες
50 μλ λαδι
1 μεγάλα κρεμμύδι πολυ ψιλοκομμένο
1 κγ αλάτι μισό κ γλ μαυροπιπερο μισό κ γλ ριγανη

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε σε μισό αραβοσιτελαιο και μισό ελαιόλαδο τα λάδια να είναι όσο ένα δάχτυλο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες βάζουμε να βράσουν για 15 -20 λεπτά με 1 1/2 λίτρο νερό 1 κ γλ αλάτι 1 φύλλο δάφνης σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μετά βάζουμε αλατοπίπερο ρίγανη και τις πατάτες τις πατάμε με το πιρούνι για 1-2 λεπτά αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε μπολ τα 500 μλ χλιαρό νερό από τις πατάτες που έβρασαν το λάδι την μαγιά ανακατεύουμε να λιώσει βάζουμε την ζάχαρη το αλεύρι το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ (εγώ την έβαλα σε κατσαρόλα) και βάζουμε να φουσκώσει με την μέθοδο Μπεν Μαρί βάζουμε στην κατσαρόλα μέχρι την μέση νερό και βάζουμε να βράσει σβήνουμε και αφήνουμε επάνω στο μάτι βάζουμε το μπολ με την ζυμη. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους 1 καρυδιού ανοίγουμε όσο ένα πιατάκι του ελληνικού βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση κλείνουμε και βάζουμε την ενώσει από κάτω σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

απο Πετρινα Μπαρδανη

Προηγούμενο άρθροΓαρίδες με ρύζι…
Επόμενο άρθροΤούρτα με σοκολάτα και κεράσι