Πλαστός ή Μπαμπανέτσα

Υλικά

550 γρ. καλαμποκάλευρο
300 γρ. νερό, χλιαρό
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη γέμιση:
1200 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένα
300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
120 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Άνηθο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης.
Έπειτα, προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι, μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός και μόλις είναι έτοιμος, τον αφήνουμε στην άκρη.

Ύστερα, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πιέζοντας το σπανάκι με τα χέρια μας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι και την φέτα. Αν επιλέξουμε να βάλουμε άνηθο, το κάνουμε σε αυτό το σημείο, αφού πρώτα τον ψιλοκόψουμε.
Κατόπιν, λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 36 εκ. και απλώνουμε το μισό μείγμα του χυλού. Αφού λαδώσουμε λίγο την παλάμη μας, πιέζουμε το χυλό ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια, ώστε να έχει το ίδιο πάχος φροντίζοντας να πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι το σπανάκι, ώστε να μην χάσει πολλά υγρά.
Αμέσως μετά, ρίχνουμε τα υγρά από το σπανάκι που έχουν μείνει στο μπολ στο χυλό που αφήσαμε στην άκρη, ώστε να τον αραιώσουμε λίγο ακόμα.
Τέλος, απλώνουμε το χυλό πάνω από το σπανάκι

και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτα ζεστή

Η Συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη

 

Προηγούμενο άρθροΛαζάνια με φιλέτο κοτόπουλου και σάλτσα Μπεσαμέλ
Επόμενο άρθροΤο εκλερ της τεμπέλας