Πεντανόστιμα ψητά, σπιτικές πίτες, ορεκτικά και σαλάτες… Τα πιο πλούσια τραπέζια γίνονται αυτή την εποχή. Τόσο πλούσια που, δεν υπάρχει περίπτωση, όλο και κάτι θα περισσέψει για την επόμενη μέρα – μη σας πω για τη μεθεπόμενη εβδομάδα! Κουραστήκατε, φτιάξατε τόσα φαγητά και –πιστέψτε με– δεν θα αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο! Ας είναι καλά η φαντασία στη μαγειρική και… η κατάψυξη! Αυτά, είναι τα μόνα πράγματα τα οποία χρειάζεστε προκειμένου να αξιοποιήσετε όλα όσα περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι. Βασική προϋπόθεση; Να γνωρίζετε ποια από τα φαγητά μπορούν όντως να καταψυχθούν και ποια θα πρέπει να… τα μετατρέψετε γρήγορα σε κάτι άλλο μια και, δυστυχώς, δεν τη «σηκώνουν» την κατάψυξη.

Ξεκινάμε, λοιπόν, έχοντας στο μυαλό μας το εξής: Μπορούμε να καταψύξουμε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, αρκεί να μην συγκαταλέγονται ανάμεσα στα τρόφιμα εκείνα που, όταν μαγειρεύονται, «πίνουν» νερό όπως π.χ. οι πατάτες, τα ζυμαρικά ή το ρύζι (εκτός κι αν το ρύζι αποτελεί μέρος κάποιου άλλου πιο σύνθετου φαγητού π.χ. βρίσκεται μέσα σε γεμιστά ή γιουβαρλάκια). Αυτό, φίλοι μου, καλό είναι να το αποφεύγουμε επειδή όταν τα αποψύξουμε, η σύστασή τους θα είναι απλά… χάλια! Βλέπετε, το νερό που θα έχουν ρουφήξει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θα παγώσει και στη συνέχεια, όταν ξεπαγώσει, απλά θα φύγει από μέσα τους χαρίζοντάς τους την –διόλου λαχταριστή– υφή του σφουγγαριού!

Τελικά, ποια φαγητά μπορούν, αν μπουν στην κατάψυξη, να διατηρήσουν τη νοστιμιά τους (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος αυτής); Τα κρέατα, τα πουλερικά, αλλά και τα λαχανικά ή τα ψάρια με μεγαλύτερες απώλειες, όμως, όσον αφορά τη γεύση τους. Μάλιστα, αν τα φαγητά αυτά είναι μαγειρεμένα σε σάλτσα, τότε, το υγρό στοιχείο που τα περιβάλει, δρα προστατευτικά και δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα να ξεράνει π.χ. το κρέας. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως τόσο οι ζωμοί, όσο και οι σούπες ή οι σάλτσες (με ντομάτα ή ακόμα και με κιμά) αποτελούν πρώτης τάξης φαγητά για κατάψυξη, μια και όταν αποψυχθούν, διατηρούν κατά πολύ αναλλοίωτη την αρχική γεύση και τη σύστασή τους. Μαζί με αυτά και…

  • Τα μαγειρευτά κρέατα (ιδίως αυτά που περιέχουν σάλτσα)
  • Το παστίτσιο, αλλά και τα λαζάνια (μπορεί να περιέχουν ζυμαρικά, αλλά δεν μας πειράζει και τόσο)
  • Τα μπιφτεκάκια και οι κεφτέδες (καλύτερα αν είναι ωμά, αλλά μπορούμε να τα καταψύξουμε ακόμα και μαγειρεμένα)
  • Τα φασολάκια και ο αρακάς
  • Τα όσπρια
  • Τα γεμιστά και οι ντολμάδες
  • Οι κρέπες (γεμιστές και μη)
  • Το κέικ και τα μπισκότα και, φυσικά, το ψωμί, το οποίο αν μετά την κατάψυξη μπει και λίγο στο φούρνο θα μοιάζει φρεσκότατο (στο φούρνο θα πρέπει να μπει αφού ξεπαγώσει)!

Μπορεί να χαλάσει ακόμα και μέσα στην κατάψυξη;

Φυσικά και μπορεί. Αν ένα τρόφιμο δεν έχει συσκευαστεί σωστά, ή αν το έχουμε κρατήσει στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. περισσότερο από 2-3 μήνες), μπορεί να χαλάσει. Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία της ψύξης (το κάθε ψυγείο έχει τις δικές του ρυθμίσεις, ενώ μπορεί να έχει και ειδικές «ζώνες» -συρτάρια για το κάθε τρόφιμο). Πως θα καταλάβουμε, όμως, ότι το φαγητό μας έχει χαλάσει; Πρώτο και καλύτερο: Όταν αποψυχθεί, μυρίζει παράξενα (άσχημα). Επίσης, έχει αλλοιωθεί το χρώμα του, ενώ όταν το βγάζουμε από την κατάψυξη παρατηρούμε στην επιφάνειά ένα είδος καψίματος το οποίο οφείλεται στην εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία (σε αυτή την περίπτωση, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να το αποψύξουμε).

5 πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της συσκευασίας

Ο τρόπος με τον οποίο θα μπει το φαγητό μας στην κατάψυξη, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα, όσο και τη διάρκεια ζωής του. Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να καταψύξουμε το φαγητό μας, θα πρέπει να το συσκευάσουμε σωστά:

  1. Επιλέγουμε αεροστεγείς συσκευασίες (δοχεία ή σακούλες) κατάλληλες για κατάψυξη τροφίμων.
  2. Φροντίζουμε να κολλήσουμε ετικέτες πάνω στις συσκευασίες. Σε αυτές θα πρέπει να γράφουμε τι έχουμε καταψύξει και πότε το βάλαμε στην κατάψυξη.  
  3. Επιστρατεύουμε λίγο χαρτί ψησίματος προκειμένου να μην κολλήσουν μεταξύ τους κάποια φαγητά όπως π.χ. τα μπιφτέκια μας. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο, καλό θα ήταν να τα καταψύχουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε κάποιο δίσκο και στη συνέχεια να τα μεταφέρουμε στο ειδικό σακουλάκι. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα ψωμάκια, τα λαχανικά ή τα κουλουράκια μας.
  4. Χωρίζουμε τα φαγητά που θέλουμε να καταψύξουμε σε μερίδες. Έτσι, όταν τα χρειαστούμε, δεν θα χρειάζεται να πετάξουμε το φαγητό που μπορεί να περισσέψει.
  5. Χρησιμοποιούμε σκεύη πυρίμαχα ή μιας χρήσης για φαγητά τα οποία αφού βγουν από την κατάψυξη θα πρέπει να μπουν στο φούρνου προκειμένου να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους ή απλά για να τα ζεστάνουμε.

Πλέον, έχετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για να καταψύχετε σωστά τα τρόφιμά σας. Κι αν προκύψει καμία ακόμα, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Στείλτε μου μήνυμα και θα προσπαθήσω να σας απαντήσω όσο πιο σύντομα γίνεται!

Credit to Ακη

Προηγούμενο άρθροΚροκέτες Πατάτας….υπέροχες
Επόμενο άρθρο15 τρόποι για να απαλλαγείτε φυσικά από τους πονοκεφάλους