10 τρόφιμα που είναι καλύτερα να μην καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους

Προϊόντα αυγών

Μια εξάδα αυγών διαρκεί λίγο περισσότερο από τα επεξεργασμένα προϊόντα τους, αλλά και τα δύο χρειάζεται να προσέξουμε μέχρι πότε τα καταναλώνουμε. Αν λοιπόν σκέφτεστε να τελειώσετε ή να πετάξετε εκείνο το ανοιχτό μπουκάλι με ασπράδια αυγών, διαλέξτε τη δεύτερη επιλογή. Γιατί διαρκούν περίπου 3 με 5 μέρες κατά μέσο όρο αφού ανοιχτούν. Αν δεν έχουν ανοιχτεί, διαρκούν περίπου 10 μέρες.

Μαλακά τυριά

Τα σκληρότερα τυριά όπως το γκούντα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι, επειδή είναι δυσκολότερο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν βαθιά. Αφού ανοιχτούν, τα σκληρά τυριά διαρκούν μέχρι και 6 μήνες στο ψυγείο. Ωστόσο, τα μαλακά τυριά, όπως το κατσικίσιο τυρί, είναι πιο ευάλωτα σε βακτήρια και μύκητες και πρέπει να πεταχτούν μόλις δείτε το πρώτο σημάδι μόλυνσης ή αφού περάσει η ημερομηνία λήξης. Ως γενικός κανόνας, τα μαλακότερα τυριά διαρκούν μέχρι και μια εβδομάδα στο ψυγείο, αφού ανοιχτούν.

Έτοιμες σάλτσες

Μόλις ανοίξουμε μια έτοιμη σάλτσα ή σπρεντ, το σφράγισμα ασφαλείας σπάει και μπορούμε να την καταναλώσουμε μέσα σε ένα διάστημα. Επίσης, καθώς προσθέτουμε λίγο κάθε φορά, βυθίζουμε το μαχαίρι μέσα και το ξαναβάζουμε πολλές φορές. Με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε βακτήρια στο προϊόν. Αν παρατηρήσετε νερό να επιπλέει από πάνω, αποχρωματισμό ή περίεργη μυρωδιά, απλά πετάξτε το και ακολουθήστε την ημερομηνία λήξεως.

Πατατοσαλάτα

Όπως και με τις έτοιμες σάλτσες, τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα, οι πατατοσαλάτες ή αυγοσαλάτες είναι ευάλωτες στην ανάπτυξη βακτηρίων επειδή τις χρησιμοποιούμε περισσότερες φορές. Αν παίρνετε μερικές μπουκιές κάθε φορά, είναι πιθανό να προσθέτετε βακτήρια και αυξάνετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Φρέσκοι χυμοί

Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους, επεξεργασμένους χυμού που περνούν από παστερίωση και πιθανά βακτήρια εξοντώνονται, οι φρέσκοι, ωμοί χυμοί χρειάζεται να καταναλώνονται σχετικά άμεσα αφού αγοραστούν. Κι αυτό διότι δεν παστεριώνονται και έτσι είναι πιο επιρρεπείς σε μόλυνση. Υπολογίστε να αγοράζετε τέτοιους χυμούς και να τους καταναλώνετε στις επόμενες 48-72 ώρες.

Φρέσκο κρέας

Μόλις το αγοράσουμε, είτε θα πρέπει να το καταναλώσουμε ή να το καταψύξουμε. Το φρέσκο ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα, αλλά και άλλα βακτήρια. Και εξίσου σημαντικό βέβαια είναι ότι δεν πρέπει να το βγάζουμε και να το ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Ψάρι

Τα ψάρια δεν είναι λιγότερο επιρρεπή σε βακτήρια απ’ ότι το κρέας και χρειάζεται να καταναλώνεται μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού το αγοράσουμε. Αλλιώς, χρειάζεται να το τυλίξουμε καλά και σωστά ώστε να αποφύγουμε την υγρασία και να το βάλουμε στην κατάψυξη.

Φρέσκα φρούτα του δάσους

Αν τα αγοράζετε από το μανάβικο ή τη λαϊκή μπορεί να μην έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά σίγουρα έχουν τα πακεταρισμένα. Όπως κι αν έχει, τα κόκκινα φρούτα έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Τα σμέουρα και οι φράουλες διαρκούν περίπου τρεις μέρες, ενώ τα blueberries μπορούν να αντέξουν λίγες μέρες περισσότερο. Η καλύτερη λύση είναι να καταψύξετε όσα ξέρετε ότι δεν θα καταναλώσετε άμεσα. Αν δεν το κάνετε, είναι ευκολότερο να εμφανίσουν βακτήρια όπως cyclospora cayetanensis, που προκαλεί διάρροια, φούσκωμα, εμετό και άλλα συμπτώματα δηλητηρίασης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ναι, ακόμα και τα προπλυμμένα και συσκευασμένα. Αυτά είναι ακόμα πιο επιρρεπή σε βακτήρια όπως E. coli, επειδή τα έχουν αγγίξει τόσα χέρια. Ποτέ λοιπόν μην ξεπερνάτε την ημερομηνία λήξης.

Οστρακοειδή

Όπως και τα άλλα θαλασσινά, τα ωμά οστρακοειδή μπορούν να διαρκέσουν μία ή το πολύ δύο μέρες στο ψυγείο. Η αχιβάδα και το χτένι πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες. Τα μύδια αν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Πηγές

Προηγούμενο άρθροΒράζοντας ΑΥΤΑ τα «2 συστατικά» θα προκαλέσετε «αστραπιαία» απώλεια λίπους!
Επόμενο άρθροΓλυκά Κολοκυθοπιτάκια