Αλοιφώμενο τυρί στο σπιτι

Υλικά

18-21% λιπαρά ξινή κρέμα – 700 g (Υπάρχουν πολλες συνταγές για ξινη κρέμα)
2,5% κεφίρ – 450 ml
αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτη (περαστε ένα μαχαίρι να ισιωσετε και ότι μεινει)

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατέψτε:
Ξινη κρέμα, κεφίρ και αλάτι. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα. Αν δεν υπάρχει μίξερ, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σύρμα ή ακόμα και ένα κουτάλι.
Είναι απαραίτητο να αναμειχθούν όλα τα συστατικά και να φιαλλυθούν οι κρυσταλοι του αλατιού.

Καλύπτουμε ένα στραγγιστηρι φαρδί με καθαρή γάζα διπλωμένο σε 4 στρώσεις ή τουλουπάνι (αφήστε τις μακριές άκρες πεφτουν έξω απο το στραγγιστιρι).
Τοποθετήστε μια κατσαρόλα απο κατω στην οποία θα στραγγίζει ο ορός γάλακτος. Ρίξτε τη μάζα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση στο σουρωτήρι.
Αφήστε σε αυτή τη φόρμα για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μεταφέρετε ολόκληρη τη δομή στο ψυγείο για άλλες 6 ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μέρος του ορού γάλακτος θα στραγγίσει στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, πρέπει να σηκώσετε τις άκρες της γάζας και να τις τοποθετήσετε από πανω στο τυρι. Απο πάνω βάλτε κατι βαρυ – το σκέπασα με ένα πιάτο και έβαλα ένα φορτίο 1 κιλό από πάνω.

 Σε αυτή τη μορφή, αφήστε το στο ψυγείο για άλλες 10-12 ώρες (είναι πιο βολικό να το κάνετε αυτό το βράδυ).
Όταν τελειώσει ο χρόνος, αφαιρέστε το φορτίο και αφαιρέστε τη γάζα – το σπιτικό τυρι κρέμα είναι έτοιμο!

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
Ως ανεξάρτητο ορεκτικό αλειμμένο σε φρυγανιές ή κράκερ (ιδιαίτερα νόστιμο αν πασπαλιστεί με ψιλοκομμένο άνηθο), για την προετοιμασία ορεκτικών καναπεδάκια με φρέσκα αγγούρια, ως γέμιση για πίτες .

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα και πανεύκολα σουδάκια
Επόμενο άρθροΣάμαλι…πολύ ζουμερό και αφράτο.