Σπανακοτυροπιτάκια

Αυτή δεν είναι μια κλασική συνταγή με φύλλα το αποτέλεσμα όμως είναι ακόμη πιο εξαιρετικό. Φτιαξτε τα  μόνοι σας και δείτε ποσο ωραία είναι!

Υλικά

Ζύμη:
750 g αλεύρι μαλακό 
500 ml ζεστό γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λάδι
7 g ξηρής μαγιάς ή 20 g φρέσκιας μαγιάς
1 κουταλιά της σούπας ζαχαρη
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (0d 8 έως 10 gr)

Γέμιση:
500 γραμμάρια σπανάκι
400 g τυριού
Αλάτι όσο απαιτείται (και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
Βούτυρο για επίστρωση

Πως θα τα φτιάξετε

Ετοιμάστε ένα μπολ 750 g αλευριού και κάντε μια μικρή τρυπα στην μέση.
Βάζετε περίπου 150 ml ζεστού γάλακτος (συνολικά 500 ml) και προσθέτετε 7 g ξηρής μαγιάς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά αντί για ξηρή.
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατέψτε για μόλις ένα ή δύο λεπτά για να
διαλύσετε τη μαγιά. Οταν λιώσει η μαγιά προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή
περίπου 8 g, ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή λάδι, το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε τη ζύμη.

Ζυμώστε τη ζύμη μόνο για λίγο για να ανακατέψετε το αλεύρι και το γάλα.
Καλύψτε το και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
Μετά από 10 λεπτά, ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 4 λεπτά για να αφήσουμε τη γλουτένη να αναπτυχθεί και να κάνει τη ζύμη λεία.
Μετά από αυτό, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά.

Στο μεταξύ, κάντε τη γέμιση.
Βράστε 500 γραμμάρια σπανάκι και στύψτε το εντελώς. Χρησιμοποίησα παγωμένο σπανάκι και το εβρασα για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε περίπου 400 γραμμάρια τυριού στο σπανάκι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί της επιλογής σας. Χρησιμοποίησα τυρί φέτα.
Προσθέστε αλάτι όσος απαιτείται, δηλαδή ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί σας.
Ανακατέψτε για να αποκτήσετε μια λεπτή και ομοιόμορφη μάζα.

Μετά από 45 λεπτά, βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και διαιρέστε την σε 12 ίσα μέρη.
Ζύγισα κάθε μέρος της ζύμης και ζύγιζε περίπου 110 γρ.
Διαμορφώστε κάθε κομμάτι ζύμης σε μια μπάλα και αφήστε το να ηρεμήσει σε θερμοκρασία
δωματίου για 15 λεπτά. Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα.
Μετά από 15 λεπτά, πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και ανοιξτε το όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η τεντωμένη ζύμη πρέπει να έχει ωοειδές σχήμα όπως στην φωτό.

Όταν ανοιξετε τη ζύμη, βάλτε τη γέμιση απλωμένη στην μία φαρδια πλευρά.

 

Έχω επίσης χωρίσει τη γέμιση σε 12 μέρη.
Κάνετε ρολό τη γέμιση ζύμης και κλείστε τη ζύμη στα πλαιανα, δηλαδή έτσι ώστε η γέμιση
να μην βγει κατά τη διάρκεια του ψησίματος
Τυλίξτε τη ζύμη σε ένα μακρύ κορδονι και τυλίξτε το σαν σαλαγκαρι
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος ή επικαλυμμένο με λάδι ή
βούτυρο

Κάντε το ίδιο με το υπόλοιπο της ζύμης.
Όταν τυλίξετε όλες τις πίτες, καλύψτε τις με μια ετσέτα και αφήστε τις να φουσκώσουν σε
θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά.
Πριν το ψήσιμο, επικαλύψτε την πίτα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι.

Ψήστε τις πίτες στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το φουρνο.
Όταν ψηθούν οι πίτες, καλύψτε τις με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, καλύψτε με μια πετσέτα και
αφήστε να κρυώσει λίγο.

Find more delicious recipes here

 

Προηγούμενο άρθροΜαρμελάδα φράουλα – fraoula
Επόμενο άρθροΤηγανητό ψάρι με μείγμα μπαχαρικών…τα μπαχαρικά δίνουν στα ψάρια μια τέλεια γεύση.