Σπιτικά παπουτσάκια

Υλικά για 4 άτομα:

4 μεγάλες μελιτζάνες
Για τον κιμά:

500γρ. κιμά χοιρινό/μοσχαρίσιο (άλιπο)
300 γρ. ντομάτες
200 γρ. ντοματοχυμό
¼ φλ. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 δέσμη φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 φλ. γάλα ημιάπαχο
1 φλ. νερό
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. καπήρα ολικής άλεσης
Αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης:

– Για τις μελιτζάνες:
Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση. Χαράξτε με μαχαίρι σταυρωτά τις μελιτζάνες, βάλτε τις σε μεγάλο ταψί και πασπαλίστε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο το εσωτερικό τους.
Αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 180οC,βάζετε τις μελιτζάνες και αφήστε τις να μαλακώσουν για 20-30 λεπτά.

– Για τον κιμά:
Παράλληλα φτιάξτε το κιμά για τη γέμιση. Τσιγαρίστε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέστε τον κιμά.
Ρίξτε το μαϊντανό, το πιπέρι, την κανέλα και λίγο αλάτι. Αφήστε για 10 λεπτά και σβήστε με λευκό κρασί. Ρίξτε τις ντομάτες πολτοποιημένες και το χυμό ντομάτας μαζί με τη πρέζα ζάχαρης.
Αφήστε για 15 -20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του, και βάλτε τον στην άκρη.

– Για τη μπεσαμέλ:
Ψήστε το αλεύρι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Έπειτα, προσθέστε το γάλα, το νερό και το κορν φλάουρ
και ανακατέψτε με σύρμα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να δέσει η κρέμα.

– Για τα παπουτσάκια:
Στη συνέχεια, πιέστε τη ψίχα στις ψητές μελιτζάνες με ένα μαχαίρι, και προσθέστε το κιμά. Με μια μεγάλη κουταλιά βάλτε τη μπεσαμέλ πάνω από κάθε μελιτζάνα και απλώστε καλά. Ρίξτε λίγη από την καπήρα ολικής σε κάθε μελιτζάνα.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκινήσουν.

Προηγούμενο άρθροΤουρλού ή Μπριαμ
Επόμενο άρθροΚολοκυθόπιτα αλμυρή με κίτρινη κολοκύθα