Σπλήνα Γεμιστή

Υλικά

1 σπλήνα μοσχαρίσια
5 φύλλα δάφνη
200 ml ημίγλυκο κρασί

για τη γέμιση

2-3 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα ανάλογα την σπλήνα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 φέτες μπέικον
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζάνα ελαιόλαδο
1 φλυτζάνα νερό
αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζουμε την πέτσα (μία λεπτή διάφανη μεμβράνη) από την σπλήνα και την πλένουμε πολύ καλά. Με ένα μεγάλο, καλά ακονισμένο μαχαίρι, ανοίγουμε τη σπλήνα στη μέση, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα τοιχώματά της.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον,τον άνηθο, τον μαιντανό,το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μπέικον το σωτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο, τον άνηθο, τον μαιντανό.
Σωτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και 3/4 ποτηριού κρασί, αλατοπιπερώνουμε (σηκώνει αρκετό πιπέρι), χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και περιμένουμε ώσπου να σωθούν τα υγρά του μείγματός μας.
Τώρα η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Γεμίζουμε τη σπλήνα μας από την τομή που της έχουμε κάνει και αφού τελειώσουμε, ράβουμε το άνοιγμα και την τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο προσθέτουμε νερό,την δάφνη, λίγο λάδι και το υπόλοιπο κρασί.
Την αλατοπιπερώνουμε απ’ έξω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρες.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γυρίζουμε τη σπλήνα μας, με προσοχή, 2-3 φορές για να ψηθεί καλά κι από τις δύο πλευρές και προσθέτουμε νερό, αλλά και κρασί, αν χρειαστεί.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και αφού την αφήσουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κάθετα κομμάτια και αφού αφαιρέσουμε την κλωστή με την οποία τη ράψαμε, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Ένα ασυνήθιστο φαγητό για τους λάτρεις της σπλήνας και περισσότερο γι αυτούς που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη.

Καλή σας όρεξη!!!!!!!!

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΤο Γιουβετσάκι της Μαμάς
Επόμενο άρθροΚιουνεφέ