Στριφτή Σπανακοτυρόπιτα

Μέσα σε ένα τραγανό, στροβιλισμένο φύλλο, θα βρείτε ένα έντονο μείγμα από σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτα, κατσικίσιο τυρί, πεκορίνο και άνηθο. Ολοι θα θέλουν ένα κομμάτι από αυτό

Συστατικά

7 φύλλα κρουστας (χρησιμοποιήσαμε μια συσκευασία 270 γρ. φύλλο ζύμης)
125 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
½ κουταλιά της σούπας σουσάμι

Για τη γέμιση
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
2 x 400 g σακουλάκια σπανάκι
300 γρ τυρί φέτα θρυμματισμένη
150 γρ κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
40 γρ πεκορίνο, τριμμένο
3 μέτρια αβγά ελευθέρας βοσκής, ελαφρά χτυπημένα
Μάτσο φρέσκο ​​άνηθο, ψιλοκομμένο, συν επιπλέον για σερβίρισμα
Μικρό ματσάκι φρέσκο ​​πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
Τσιμπήστε τις νιφάδες τσίλι
Ψιλοτριμμένο ξύσμα και χυμό 1 λεμονιού
75 γρ καβουρδισμένο κουκουνάρι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
Ελληνικό γιαούρτι και ανάμεικτες ελιές για σερβίρισμα

Μέθοδος

Για τη γέμιση, τηγανίζουμε απαλά και τους δύο τύπους κρεμμυδιού σε ένα τηγάνι με 1 δόση ελαιόλαδο και καρυκεύματα για 6-8 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αφήστε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ενώ ετοιμάζετε το σπανάκι.
Σοταρετε το σπανάκι σε παρτίδες στο μεγαλύτερο τηγάνι σας με μια μικρή δόση νερού. Στραγγίστε, κρυώστε το και στη συνέχεια στύψτε το περιττό νερό σε ένα σουρωτήρι χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα.
Βάλτε σε μια καθαρή πετσέτα τσαγιού και πιέστε σφιχτά για να φύγει το νερό που έχει απομείνει.
Ψιλοκόβουμε και βάζουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια.
Προσθέστε όλα τα τυριά, τα αυγά, τα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά, τις νιφάδες τσίλι, το χυμό λεμονιού, το κουκουνάρι (αν χρησιμοποιήσετε), ένα καλό τρίψιμο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C/170°C αέρα/γκάζι 5. Βάζουμε 1 ορθογώνιο φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας, αλείφουμε παντού με λιωμένο βούτυρο και μετά βάζουμε άλλο ένα φύλλο, αλείφοντας όπως πριν.
Προσθέστε το ένα τρίτο του μείγματος σπανακιού σε μια γραμμή κατά μήκος μιας μακριάς άκρης, στη συνέχεια τυλίξτε το σε κύλινδρο, αλείφοντας το φύλλο με βούτυρο καθώς τυλίγετε.
Ξεκινώντας από τη μία άκρη, τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το βάζουμε στο ταψί. Επαναλάβετε άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο, τυλίγοντας κάθε κύλινδρο φύλλου γύρω από τον προηγούμενο για να κάνετε μια μεγαλύτερη σπείρα. Αλείψτε την έτοιμη πίτα παντού με λιωμένο βούτυρο (ή χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αν σας έχει τελειώσει) . Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
Σερβίρουμε σκορπισμένο με ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο άνηθο, με μπολ με γιαούρτι και ελιές δίπλα. νόστιμο.

Συμβουλές
Για να τυλίξετε το φύλλο, η ζύμη πρέπει να διατηρείται υγρή. Καλύψτε το με μια καθαρή υγρή πετσέτα και xρησιμοποιήστε άφθονο λιωμένο βούτυρο.

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα
Επόμενο άρθροΣουφλέ Σοκολάτας με Grand Marnier