Στριφτή τυρόπιτα

Δεν έμεινε τίποτα από την Στριφτή τυρόπιτα μέσα σε 10 λεπτά! Το φύλλο ευτυχώς μου βγήκε λεπτό και τραγανό.

Υλικά

3 χούφτες αλεύρι,
λίγο αλάτι
1 κ.σ. λάδι

Για τη γέμιση
2 αβγά
200γρ φέτα χοντροσπασμένη,
λίγο γάλα,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Ανοίξτε το φύλλο:

Για τη στριφτή πίτα ζυμώστε καλά τα παραπάνω υλικά κι αφήστε να σταθεί η ζύμη για μία ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Χωρίστε την σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη αρχίστε να ανοίγετε το φύλλο, αλευρώνοντάς το συνεχώς.
Όταν το φύλλο έχει φτάσει σε μια διάμετρο περίπου 25-30 εκατοστών, αλείψτε την επιφάνειά του με μίγμα λαδιού και λίγης μαργαρίνης
(που θα την έχετε λιώσει από πριν ξεχωριστά και θα την ρίξετε μέσα στο λάδι).

Τα έκοψα στη μέση, έβαλα τη γέμιση στην άκρη και τύλιξα σε μπαστούνια. Τα έβαλα το ένα μετά το άλλο σαν σαλιγκαρακι, λιγο λαδακι από πάνω
και ψήσιμο στους 180 για 45 λεπτά. Έβαλα και λαδόκολλα στο ταψί για να μην ταλαιπωρηθω στο πλησιμο μετά!

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της Μαρία Δόση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα Στριφτή

Υλικά:

Μέγεθος δίσκου 28 cm
κρούστες πίτας στρογγυλές, μεγάλη-1 συσκευασία
αυγά 3 τμχ / μέγεθος XL /
ανθρακούχο νερό 1/2 κουτ.
Φέτα τυρί 200 γρ
ανθότυρο 150 γρ
λάδι
σουσάμι

Εκτέλεση:

Τα φύλλα απλώνονται σε τραπέζι ή πάγκο κουζίνας και κόβονται στη μέση με τη βοήθεια ενός μαχαιριού πίτσας. Κάθε μισό αλείφεται με λιωμένο βούτυρο.
Οι πλευρικές άκρες κάθε κρούστας διπλώνονται προς τα μέσα και σχηματίζεται ένα ορθογώνιο σχήμα.


Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το ανθρακούχο νερό, και με ένα πινέλο σιλικόνης λιώνουμε στο διάλυμα και απλώνουμε στο φύλλο. Ακολουθεί τριμμένο τυρί φέτα και ανθότυρο.


Το φύλλο τυλίγεται σε ρολό, σχηματίζεται σαν σαλιγκάρι και τοποθετείται στο ταψί στρωμένο με χαρτί για ψήσιμο.


Τα υπόλοιπα φύλλα στρώνονται γύρω από το σαλιγκάρι μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Η πίτα κόβεται σε 8 κομμάτια, και σε κάθε κομμάτι τοποθετείται ένα κομμάτι τύχης – ένα κλαδάκι με μπουμπούκια σκυλόξυλο και
τυλιγμένο σε χαρτί ψησίματος.
Περιχύνουμε την πίτα με το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να απορροφηθεί το μείγμα.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μόλις ψηθεί η πίτα, τη βγάζετε από το φούρνο και την ψεκάζετε με κρύο νερό και στη συνέχεια τη σκεπάζετε με μια βαμβακερή
πετσέτα για να ψηθεί. Σερβίρετε ζεστή.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

 

Προηγούμενο άρθροΚέικ καρύδας με νουτέλα…είναι πανεύκολο
Επόμενο άρθροΤηγανητά λουλούδια κολοκυθιού