Τα Παπουτσάκια

Συνταγή είναι από τη Mari Glasgov

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ για 6 μερίδες
Για την Γέμιση:
**********
3 μεγάλες μελιτζάνες 🍆
300 g κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 καρότα 🥕, τριμμένα
150 γραμμάρια μανιτάρια 🍄, ψιλοκομμένα
1 μικρό ποτήρι ξηρό κόκκινο κρασί 🍷
1/2 κουτάκια ψιλοκομμένες ντομάτες, 200 g
1 ξυλάκι κανέλας
1-2 φύλλα δάφνης
1/2 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Νιφάδες τσίλι
Αλάτι / πιπέρι / ρίγανη για γεύση

Για επιπλέον:
**************
3-4 πατάτες 🥔, ψιλοκομμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουτάκια ψιλοκομμένες ντομάτες, 200 γραμμάρια
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι / πιπέρι / ρίγανη

Για σάλτσα μπεσαμέλ:
*********************
3 φλιτζάνια γάλα
7 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λαχανικών
φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο / λευκή πιπεριά / αλάτι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
****************************

1- Κόψτε τις μελιτζάνες στην μέση. Με το άκρο του μαχαιριού αφαιρέστε τον εσωτερικό
από αυτές. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετήστε τις μελιτζάνες και τον πολτό. Καλύψτε με νερό
και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Βάλτε ένα βάρος για να μουλιάσουν καλά σε
αλμυρό νερό. Αφήστε το έτσι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χύστε αυτό το νερό και
στραγγίξτε το έτσι ώστε να μην έχει μεινει νερό πάνω τους. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα κουζίνας.

2-Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες
και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, τηγανίζουμε και τις ψιλοκομμένες πατάτες.
Τοποθετήστε τα στο ταψί.

3-Εν τω μεταξύ, αρχίστε να προετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το
λάδι για να ζεσταθεί. Προσθέστε το κρεμμύδι / σκόρδο και μετά από αυτά μαλακώστε,
προσθέστε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες. Προσθέστε τα τριμμένα καρότα. Προσθέστε το κιμά και
μαγειρέψτε τα όλα μαζί για 5-10 λεπτά. Προσθέστε ψιλοκομμένα μανιτάρια / αλάτι / πιπέρι / ξυλάκι / φύλλα δάφνης / ρίγανη.
Προσθέστε το κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέστε τις ντομάτες και στη συνέχεια
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω και ελέγξτε εάν χρειάζεται, αλάτι και
πιπέρι.

4-Γεμίστε τις μελιτζάνες. Ανακατέψτε τις πατάτες με τις ψιλοκομμένες ντομάτες / σκόρδο / πιπέρι αλάτι και ρίγανη.

5-Προετοιμάστε σάλτσα μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι
να απορροφηθεί με το βούτυρο. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι
να σχηματίσει φυσαλίδες στην επιφάνεια. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε αλάτι
/ μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

6-Απλώστε τη μπεσαμέλ στις μελιτζάνες να τις καλύψετε. Κόψτε μερικές φέτες ντομάτας
και μανιταριών και τοποθετήστε πάνω στην μπεσαμέλ (προαιρετικά)
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω τους. Προσθέστε 1 ποτήρι νερό
ρίχνοντας το προσεκτικά σε μια γωνία.

7-Καλύψτε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200C για περίπου 45 λεπτά -1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά, ανοίξτε το τηγάνι και αφήστε το έτσι μέχρι να γίνει καφέ. Αφαιρέστε το φαγητό. Νόστιμο!! Σερβίρεται αμέσως! 

Ευχαριστώ 😊

Ακολουθήστε την mari_glasgow στο Instagram Και στο Youtube

Προηγούμενο άρθροΣοταρισμένες πατάτες με άνηθο και σκόρδο
Επόμενο άρθροΖύμης πίτσας Χωρίς μαγιά με 2 υλικά