Εύκολο ψωμί τυπου τσιαπάτα

Μοιράζομαι μια συνταγή για ciabatta/ciabatta, η οποία σε μετάφραση από τα ιταλικά σημαίνει κυριολεκτικά “καπέλο” “πόδι” Αυτή η συνταγή είναι η πιο γρήγορη/τεμπέλικη τσιαμπάτα χωρίς μακρά ζύμωση και συναρμολόγηση.Η συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη μεταξύ όλων των τεμπέλικων συνταγών τσιαμπάτα.

Υλικά

560 γρ αλεύρι σκληρό
290 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. μαγιά, ξηρή
650 ml νερό
84 ml ελαιόλαδο
16 γρ. αλάτι, ψιλό
επιπλέον αλεύρι για το φορμάρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ (καλό θα είναι το μπολ να έχει καπάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια μεγάλη κατσαρόλα) προσθέστε το σκληρό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Έπειτα, προσθέστε και τη ξηρή μαγιά. Ανακατέψτε.

Σε μια κανάτα προσθέστε τα υγρά, δηλαδή το νερό και το ελαιόλαδο, μαζί με το αλάτι.
Προσθέστε τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα ίσα-ίσα ώστε να μην υπάρχει στεγνό αλεύρι. Σε αυτό το σημείο ίσως νιώσετε πως κάνατε κάποιο λάθος και πως βάλατε παραπάνω υγρασία, αλλά όχι, όλα καλά. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι σχετικά υδαρές.
Καπακώστε το μπολ και αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά.

Μετά από 30 λεπτά, σε ένα μικρό μπολάκι προσθέστε λίγο νερό και βουτήξτε τα δάχτυλά σας. Τεντώστε από την κάθε πλευρά (δηλαδή συνολικά από τις 4 πλευρές) και αναδιπλώστε. Αφήστε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα γίνει συνολικά τέσσερις φορές, οπότε θα χρειαστούμε 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζουμε αέρα μέσα στο ζυμάρι μας και δημιουργούνται οι περίφημες τρύπες του ψωμιού τσιαπάτα. Μη ξεχνάτε να μουσκεύετε τα δάχτυλα πριν από κάθε τέντωμα, διαφορετικά θα κολλήσει το ζυμάρι στα δάχτυλά σας.
Αφού έχουμε ολοκληρώσει και τα τέσσερα γυρίσματα αφήνουμε στην άκρη, με σκεπασμένο το μπολ, για δύο ώρες ώστε να φουσκώσει. Το ζυμάρι μας θα πρέπει να διπλασιαστεί, για αυτό φροντίστε να το έχετε βάλει σε ένα μεγάλο μπολ. Αν σκοπεύετε να ψήσετε το ψωμί την άλλη μέρα το πρωί τότε μπορείτε να βάλετε το ζυμάρι μας στο ψυγείο σε αυτό το σημείο (εγώ συνήθως έτσι το κάνω).

Κατά τη διάρκεια της αναμονής μπορείτε να ετοιμάσετε τις φόρμες για το ψωμί. Δε χρειάζεται να έχετε κάποιο ευφάνταστο σκεύος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο καλαθάκι, ή τη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Το μόνο που χρειάζεται είναι καθαρές πετσέτες ή λαδόκολλα και λίγο αλεύρι. Στις φόρμες που επιλέξατε βάλτε καθαρές πετσέτες ή λαδόκολλα και αλευρώστε καλά.
Μετά τις δύο ώρες (ή αφού το έχετε βγάλει από το ψυγείο) σε μια αλευρωμένη επιφάνεια αναποδογυρίστε το σκεύος που είναι μέσα στο ζυμάρι. Αφήστε το να πέσει μόνο του, ώστε να μην σκάσετε με τα χέρια σας τις φουσκάλες που δημιουργήσατε νωρίτερα.
Με τη χρήση ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού ή ακόμα καλύτερα με έναν κόφτη ζύμης, κόψτε με προσοχή το ζυμάρι σε 2 ή 3 κομμάτια και βάλτε (επίσης με προσοχή) τα ζυμάρια στις φόρμες που ετοιμάσατε νωρίτερα.
Βάλτε στο φούρνο μια γάστρα ή μια μαντεμένια επιφάνεια και ανάψτε στους 250 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Περιμένετε 20 περίπου λεπτά, ώστε να φορμαριστούν τα ψωμιά μας αλλά και να “καεί” η γάστρα.

Πολύ προσεκτικά απλώστε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη γάστρα ή στη μαντεμένια πλάκα και έπειτα τα ζυμάρια μας. Στον πάτο του φούρνου προσθέστε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό. Οι υδρατμοί θα βοηθήσουν ώστε να γίνει η κόρα του ψωμιού ακόμα πιο τραγανή.
Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά, ή ώστε να πάρουν τα ψωμιά ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για μια ώρα (τα βάζουμε στη σχάρα για να μην ιδρώσουν).

Προηγούμενο άρθροΨητό χταπόδι με πατάτες…είναι ένα εξαιρετικό δεύτερο πιάτο
Επόμενο άρθροΚέικ Πλεξούδα με φρούτα…είναι το απόλυτο για τον καφέ σας