Το Πραγματικό Ελληνικό Γαλακτομπούρεκο

Συστατικά 

250g βούτυρο καλής ποιότητας, λιωμένο για το βούρτσισμα των φύλλων
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Κρέμα

1 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
6 φλιτζάνια γάλα
5 κρόκους αυγού
1 πακέτο ζάχαρης βανίλιας

Σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη
1,5 φλιτζάνια νερό
1 ραβδί κανέλας
3 γαρίφαλα, ολόκληρα

Πως θα το φτιάξετε

Σιρόπι
Συνδυάστε τη ζάχαρη, το ραβδί κανέλας, τα γαρίφαλα και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,  ανακατέψτε για να διαλυθεί. Μόλις το σιρόπι φτάσει στο σημείο βρασμού, βράστε για 8-10 λεπτά.
Αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Κρέμα
Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών μαζί με την μισή της ζάχαρης για 2-3 λεπτά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέστε το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη βανίλιας σε μια κατσαρόλλα.
Τοποθετήστε πάνω από χαμηλή έως μέτρια φωτιά για να αρχίσετε να θερμαίνετε ελαφρά και προσθέστε το μείγμα αυγών. Συνεχίστε να ανακατεύετε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει, το οποίο μπορεί  να διαρκέσει μέχρι 15-20 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, μόλις δείτε ότι το μείγμα αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες, σβήστε την φωτιά και συνεχίστε να  ανακατεύετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα. Μόλις το μείγμα κρυώσει, αν φαίνεται πάρα πολύ παχύ, μπορείτε να το αραιώσετε με ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού γάλακτος μέχρι να έχειμία μεταξένια απαλή σύσταση.

Για να το συναρμολογήσετε

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Βουτυρώστε καλα με λιωμένο βούτυρο ένα ταψί.
Ξεκινήστε τη συναρμολόγηση του γαλακτοκορεκτικού. Απλώστε ένα φύλλο από βούτυρο στο ταψί και βουρτσίστε με βούτυρο. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα της ζύμης.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει τις άκρες ζύμης να προεξέχουν ελαφρά έξω από το δίσκο (αυτό θα σας επιτρέψει να τα περιτυλίξετε πάνω από τη ζύμη, αφού προστεθεί η κρέμα)
Απλώστε το κρέμα και γυρίστε τα φύλλα που κρέμονται πάνω από τις άκρες και βουρτσίστε αυτά τα φύλλα με βούτυρο.

Προσθέστε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από την κρέμα, βουρτσίζοντας το καθένα με το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετώντας τις πλευρές μέσα και βουτυρώνοντας το καθένα καθώς τα στρώνετε.
Προσεκτικά το καλύψτε το γαλακτομπουρεκι με το τελικό φύλλο. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα ζύμης για να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το φίλο προς τα μέσα, προς το κάτω μέρος του ταψιού για να σφραγίσει όλη τη ζύμη.
Αλλοιψτε με μια γενναιόδωρη ποσότητα λιωμένου βουτύρου από πάνω.


Χαράξτε το σε κομμάτια και ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.
Τέλος, ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Στη συνέχεια, όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε από το φούρνο και αμέσως χύστε το κρύο σιρόπι από πάνω.

ΠΗΓΗ: thehellenicodyssey.com

Προηγούμενο άρθροΥπέροχη σαλάτα με ψητά λαχανικά
Επόμενο άρθροAτσμαδες λαχταριστοί από την πόλη