Τυρόπιτα στριφτή με χειροποίητο φύλλο!!!

Υλικά:

Για τη ζύμη:
450 – 500 γρ.αλευρι γ.ο.χ
1 ποτήρι νερό χλιαρό (200ml)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι
1/2 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κουταλιά κοφτή αλάτι.

1 κούπα ελαιόλαδο 230ml)

Για το άνοιγμα των φύλλων.
1 μεγάλη κούπα νισεστε200 γρ)
1 μεγάλη κούπα αλεύρι 250 – 300 γρ)

Για τη γέμιση:
700 γρ.τυρί φέτα ή μυζήθρα
4 αυγά
1/2 κούπα τσαγιού γάλα
3/4 της κούπας του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κ.γ.αλάτι
1/2 κ.γ.πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση

1)Φτιάχνουμε το ζυμάρι:Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό,το λίγο ελαιόλαδο,το ξίδι,τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να κάνουμε μια ζύμη προς το μαλακό μεν αλλά να μην κολλάει στα χέρια.Όταν είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
2)Φτιάχνουμε τη γέμιση:Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το τυρί,προσθέτουμε τα αβγά,το γάλα,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το πιπέρι.Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Το χωρίζουμε σε 11 ίσα μέρη.
3) Ανοίγουμε τα φύλλα:Πλάθουμε για λίγο το ζυμάρι και το κόβουμε σε 11 ίσα μέση.Κάνουμε 11 μικρές μπαλίτσες.Παίρνουμε μια μπαλίτσα βάζουμε αλεύρι και με τον λεπτό ξύλινο πλαστή πατάμε προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μεγαλώσει το φύλλο.

Όταν μεγαλώσει το τυλίγουμε στον πλάστη και με κινήσεις ανοίγουμε προς τα έξω το φύλλο ώστε να μεγαλώσει.Κάθε φορά πασπαλίζουμε με ελάχιστο νισεστέ ή αλεύρι (εναλλάξ).Όπου αντιληφθούμε ότι πάει να κολλήσει το φύλλο στον πλάστη βάζουμε λίγο αλεύρι ή νισεστέ και συνεχίζουμε τη διαδικασία ώσπου να γίνει ένα φύλο μεγάλο διαμέτρου 60 εκ.περιπου.Αν κάνει τρύπες μη ελάτε,δε φαίνεται στη πίτα αυτό.Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σκορπιστά και διπλώνουμε στη μέση το φύλλο.Απι πάνω βάζουμε το 1/8 της γέμισης και το μοιράζουμε στο μισό φύλλο.Τυλίγουμε το φύλλο σε ρόλο ξεκινώντας από την κυκλική πλευρά προς την ευθεία.Μετά το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού που έχουμε βουτυρώσει καλά.Προτιμάμε να βουτυρώνουμε το ταψί παρά να βάζουμε λάδι ώστε όταν το πιάσουμε με το χέρι για να το φάμε να μη μας λαδώσει.
4)Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες 10 μπαλίτσες που τις ανοίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο σε μεγάλα λεπτά φύλλα.
Τοποθετούμε το 2ο ρολό στο ταψί τυλίγοντας το 1ο ρολό ώστε να καλύπτουμε την άκρη με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί.(Το ταψί που χρησιμοποιώ είναι το μεγάλο της κουζίνας).
5)Λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που μας έμεινε ώστε να λαδωθούν καλά.
6)Ψήνουμε σε προθερμασμένο καλά φούρνο στους 200°C για 40 – 45 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις.Όταν πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα πάνω – κάτω τη βγάζουμε από το φούρνο.
7)Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της κας Ελένης Τσιουκάνη

Προηγούμενο άρθροΝόστιμο γλυκό φράουλας
Επόμενο άρθροΑμυγδαλωτά τα μπισκότα με Ιστορία