Τυρόψωμο

Υλικα

500 – 550 γρ αλεύρι
– 100 ml γάλα χλιαρό
– 150 ml γιαούρτι
– 10 γρ μαγιά
– 5 γρ ζάχαρη
– 5 γρ αλάτι
– 2 μικρά αυγά / 1 μεγάλο
– 50 ml ελαιόλαδο
– πλύσιμο αυγών (1 κρόκος αυγού+1-2 κουταλιές της σούπας γάλα)
– 4 σκελίδες σκόρδο + 50 g μαλακωμένο βούτυρο
– 500 γραμμάρια τριμμένο τυρί (γκούντα, μοτσαρέλα, τσένταρ.) 200 γραμμάρια για ανάμειξη με μπλε τυρί και 300 γρ. για γέμιση η μέση)
– 50 γραμμάρια μπλε τυρί,
– μαϊντανό (Προεραιτικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μικρο μπολάκι ρίχνουμε το γάλα, βάζουμε μέσα μαγιά και ζάχαρη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 10 λεπτά.
Όσο φουσκώνει η μαγιά, κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σ ένα μπολ μιξερ βάσης ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανάβουμε το μίξερ
Στο μεταξύ, σπάστε δύο μικρά αυγά ή ένα μεγάλο, προσθέστε ελαιόλαδο και ανακατέψτε και ρίξτε το μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι. Προσθέστε και το γιαούρτι και ζυμώνετε μέχρι να παρατε μία μαλακή μη κολλώδη, την λαδώνετε λίγο και την σκεπάζετε
με μία μεμβράνη και την αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Βγάλτε την ζύμη σε μία επιφανειa εργασιας και απλώστε την με τα δάχτυλα και τις παλάμες σας.
Αναμείξτε και ζυμώστε τον μαϊντανό , 200γρ μοτσαρέλα- γκούντα, μπλε τυρι και ξεκινήστε να στεφάνι εσωτερικά της ζύμης

και καλύψτε το στεφάνι  με την ζύμη που είναι εξω απο τι στεφάνι.
Βάλτε την ζύμη σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολα και κοψτε την με ένα ψαλίδι κουζίνας

 

Αναμείξτε μαλακωμένο βούτυρο ή σχεδόν λιωμένο με τριμμένο σκόρδο και απλώστε το στο μεσαίο κενό μέρος.


Μπορείτε επίσης να καλύψετε τις άκρες. Στην συνέχεια στην μέση ρίξτε τα υπόλοιπα 300 γρ τυρί (μοτσαρέλλα – γκουντα -τσενταρ).


Αλείψτε γυρω γυρω με μειγμα αυγού και πασπαλίστε με σπόρους παπαρούνας.
Ψήνετε σε φούρνο στουσ 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μεχρι να παρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και να λιώσουν τα τυρια

Καλη Απολαυση

Find more delicious recipes here

 

 

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες με κρέας στο φούρνο
Επόμενο άρθροΤηγανίτες της Μαμάς