Πασχαλινά Τσουρέκια με πολλές κλωστές

Υλικά

300 ml φρέσκου γάλακτος 38 ° С
14g στιγμιαία μαγιά
260g λεπτή ζάχαρη
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (50-55g) + 1 κρόκος για επάλλειψη
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, θερμοκρασία δωματίου
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
900-1000g αλεύρι
160g βουτυρο, λάδι ή μείγμα, θερμαίνονται ..
Ξύσμα 1-2 λεμόνια, μόνο το κίτρινο μέρος
Βανίλια ή εκχυλισμα εάν θέλετε.
Αποξηραμένα φρούτα σταφίδες,
μαύρη σοκολάτα ή άλλο γέμισμα της επιλογής σας.

Εκτέλεση

Αυτά τα προϊόντα είναι για δύο Πασχαλινά κέικ περίπου ενός κιλού. Έκανα μισή δόση για τρία Πασχαλινά κέικ των 350g περίπου.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα κατάλληλο μπολ. Στο χλιαρό γάλα, διαλύστε τη μαγιά με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατέψτε και καλύψτε για περίπου 15-20 λεπτά για να ενεργοποιήσετε.
Είναι έτοιμο όταν φουσκωσει σε όγκο και συσσωρεύει φυσαλίδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου η ζάχαρη διαλυθεί εντελώς και ο όγκος αυξηθεί. Στο κοσκινισμένο αλεύρι προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, την αφρώδη μαγιά, το μείγμα αυγών, το γιαούρτι, το κονιάκ και μόνο 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι. Ζυμώστε πρώτα τη ζύμη με ένα ξύλινο κουτάλι και μετά συνεχίστε με τα χέρια σας.
Ενεργοποιήστε το φούρνο και συνεχίστε να ζυμώνετε. Θα πρέπει να αισθανθείτε τη ζύμη μαλακή και ελαφρώς κολλώδης. Εάν είναι πολύ κολλώδες, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι, και όχι αλεύρι τυχαία.

Η ελαφρώς κολλώδης ζύμη είναι μια καλά ενυδατωμένη ζύμη. Εάν ξεπεράσετε αυτήν την ταλαιπωρία, θα πάρετε ένα ωραίο, αφράτο Πασχαλινό κέικ. Πρέπει να συνεχίσετε να ζυμώνετε, λαδώνοντας τα χέρια σας. Ζυμώστε για 5-10 λεπτά, μεταφέρετε σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μερος για
περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια, συνεχίστε να ζυμώνετε λαδώνοντας τα χέρια σας. Εάν η ζύμη κολλήσει στο μπολ, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα για να την επανασυναρμολογήσετε. Ζυμώστε και τεντώστε τη ζύμη για τουλάχιστον 30 λεπτά εάν θέλετε να κάνει κλωστές.

Θα παρατηρήσετε φυσαλίδες στην καλά ζυμωμένη ζύμη.
Πολύ καλό σημάδι. Καλύψτε για να φουσκώσει ξανά σε ζεστό μερος μέχρι να φουσκώσει ορατά σε όγκο.
Στη συνέχεια ετοιμάστε τα ταψιά, γυρίστε τη ζύμη σε μια λαδωμένη επιφάνεια και χωρίστε σε μέρη ανάλογα με τον αριθμό των Πασχαλινών κέικ που θέλετε να φτιαξετε και τον τύπο πλέξης.

Φτιάξτε Φυτίλια(κορδόνια) , βάλτε από την γέμιση που θέλετε και στρίψτε τα. Ρυθμίστε τα Πασχαλινά κέικ στο μέγεθος των μπολ έτσι ώστε τουλάχιστον το ήμισυ του όγκου του μπολ να παραμείνει άδειο, επειδή το κέικ θα φουσκώσει ξανά.

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε το σε ζεστό μέρος.

Εάν χρησιμοποιείτε το φούρνο για να φουσκώσουν, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν είναι μεγαλύτερη από 26-28 °. Χτυπήστε πολύ απαλά με μια μαλακή βούρτσα τον κρόκο αυγού αναμεμιγμένο με μερικές σταγόνες νερό. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, ανάλογα με το φούρνο και την εμπειρία σας. Ψήσαμε στους 180 ° με αέρα καλυμμένο με αλουμινόχαρτο + ένα μπολ με βραστό νερό για περίπου 35 -40
λεπτά. Τελικά αφαίρεσα το αλουμινόχαρτο και ελέγχω με οδοντογλιφίδα. Το ψήσιμο του κέικ του Πάσχα θα το στεγνώσει. Λίγο μετά την απομάκρυνση από το φούρνο, απλώνω το σιρόπι ζάχαρης και πασπαλίζομαι με χοντρή ζάχαρη.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΕκμέκ με Λιβανέζικη κρέμα (Video Συνταγής)
Επόμενο άρθροΣούπερ ζουμερό ρολό κιμά…μια ιδέα για τα Πασχαλινά αυγά