Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Συστατικά

Για το κεικ
400 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια βούτυρο
170 γραμμάρια ζάχαρη
7 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)
180 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (4 κουταλιές της σούπας)
2 κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1 κουταλάκι αλεσμένο γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
75 ml κονιάκ (1/3 του φλιτζανιού)

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 κούπες ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού

Για το γλάσο σοκολάτας
Μπάρα μαύρης σοκολάτας 250 gr
250 ml / 1 φλιτζάνι Κρέμα γάλακτος
1 κουτ. / 5 gr Βούτυρο

Οδηγίες

Για να ετοιμάσετε αυτό το υπέροχο κέικ σοκολάτας με καρύδι, προσθέστε σε ένα μπολ του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσέξτε να περιμένετε κάθε φορά να απορροφηθεί κάθε αυγό, πριν προσθέσετε το επόμενο. Ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα ακόμα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Για πιο αυθεντική υφή του κέικ σας χρησιμοποιήστε χοντροκομμένα καρύδια.
Συνδυάστε τα μείγματα από το βήμα 1 και 2 και ανακατέψτε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε τα ασπράδια και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ του μίξερ, αλλά προσέξτε τα ασπράδια, το μπολ και τα εξαρτήματα του χτυπήματος να είναι καθαρά και χωρίς νερό. Χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μεγάλη αιχμή όταν ανασηκωθεί το σύρμα (μαρέγκες).
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, προσθέστε σταδιακά τις μαρέγκες στο μείγμα και ανακατέψτε με ελαφριές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού ταψιού (διαμέτρου 30 εκ. περίπου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C, για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθούν. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, κολλώντας στη μέση του κέικ καρυδιού ένα ξύλινο σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για λίγο και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, το σιρόπι είναι έτοιμο. Ρίξτε αργά το ζεστό σιρόπι πάνω από το κρύο κέικ, αφήνοντας χρόνο για να απορροφηθεί κάθε κουτάλα σιρόπι.
Αφήστε το να κρυώσει

Κάνουμε την επικάλυψη σοκολάτας (topping):

Τοποθετούμε τη διπλή κρέμα σε μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε και τη μαύρη σοκολάτα σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια στην κατσαρόλα.
Όταν ζεσταθεί η κρέμα, ανακατεύουμε συνεχώς για να βοηθήσουμε να διαλυθεί η σοκολάτα μέσα της.
Προσθέστε το βούτυρο στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε το. Σβήνουμε τη φωτιά. Η επικάλυψη σοκολάτας είναι έτοιμη!
Όσο είναι ακόμα ζεστή η επικάλυψη σοκολάτας, την αδειάζουμε πάνω από το κέικ καρυδιάς.
Φροντίστε να καλύπτει όλο το κεικ!
Διακοσμήστε καρύδια. Αυτό το κέικ καρυδιού σερβίρεται ιδανικά κρύο με λίγο παγωτό βανίλια στην άκρη.

Καλή Απόλαυση !!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό Ψαρονέφρι στο φούρνο με κρούστα μπαχαρικών και πατάτες baby
Επόμενο άρθροΠρωινό με καφέ και τα χειροποίητα μπισκότα μαύρης σοκολάτας