Δείτε Επίσης: Είναι ο πιο ωραίος Ρολό Μπακλαβά | Μπακλαβάς ρολάκια με καρύδι και φυστίκι Αιγίνης

Γαλακτομπακλαβάς

Για σιρόπι:
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη,
3 ½ φλιτζάνια νερό,
½ ένα λεμόνι ημι πρεσκέζ,
1 κ. σούπας χυμό λεμονιού,
2 ξυλάκια κανέλλας,
18 γαρίφαλα

Για γέμιση κρέμας
750 ml γάλα,
½ φλιτζάνι ζάχαρη,
750 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι,
3 ή 4 αυγά αν είναι μικρά,
3 κ. σούπας κρύο βούτυρο,
2 φακελάκια σκόνη βανίλιας

Για το μείγμα γέμισης
400 γραμμάρια θρυμματισμένα καρύδια,
1 / ½ κσ σκόνη κανέλα,
1 κσ σκόνη γαρύφαλλου,
1 φακελάκι σκόνη βανίλιας,
3 κ.σ. σούπας ζάχαρη

Για τα φύλλα:
1 ½ πακέτο φύλλο κρουστας (θα χρειαστείτε περίπου. 20 φύλλα-7 για πάνω, 7 για κάτω και ενδιάμεσα για τον μπακλαβά.
200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βράστε νερό, ζάχαρη, ξυλάκια κανέλας και γαρύφαλλο και λεμόνι για 5 λεπτά. Κλείστε και μην το στραγγίσετε το σιρόπι μέχρι να το ρίξετε στο τέλος.

Για το μείγμα κρέμας

Βράζουμε γάλα σε κατσαρόλα με ¼ φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Βάλτε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τις σκόνες βανίλιας, τις υπόλοιπες 1/4 κούπες ζάχαρη και αυγά και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι το μείγμα να πήξει σε μια κρέμα. Στη συνέχεια με μια κουτάλα προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα κρέμας στο ζεστό γάλα που το χτυπάτε. Ρίξτε περίπου 4 με 5 κουτάλες γεμάτες έτσι, χτυπώντας με το γάλα και μετά προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας συνεχόμενα χτυπώντας το σε χαμηλή φωτιά. Σβήστε όταν δείτε ότι πήζει σε μια υφή κρέμας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο βούτυρο μέσα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφήνουμε να κρυώσει
για περίπου 10 λεπτά.

Στρώστε την βάση ενός πυρέξ με 7 φύλλα και βουτυρώστε κάθε φύλλο ελαφριά καθώς το βάζετε στο πυρεξ. Απλά ραντίζω βούτυρο με το πινέλο στα φύλλα ελαφρά αντί να βουρτσίζω. Ρίξτε την κρέμα και ισιώστε την. Πάνω από την κρέμα προσθέτουμε 2 στρώσεις φύλλο και βουρτζιζουμε με λιωμένο βούτυρο μεταξύ
τους και μετά πασπαλίζουμε ξηρούς καρπούς. Επαναλάβετε όλη τη διαδικασία άλλες 2 φορές και προσθέτετε τέλος τα 7 φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα στα φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την πίτα σε τετράγωνα σχήματα ή ρομβους αλλά μην κόβετε πολύ βαθιά. Βουρτσίστε την επιφάνεια με επιπλέον λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε
φούρνο 180 c για 45 λεπτά. Ελέγξτε αν είστε έτοιμοι με την εισαγωγή μαχαιριού – αν βγει καθαρό – το μείγμα έχει ψηθεί. Απλώστε το κρύο μίγμα σιροπιού με μια
κουτάλα πάνω από όλη την πίτα ομοιόμορφα μόλις βγει από το φούρνο και δεν το σκεπάζετε μέχρι να κρυώσει. Το καλύτερο είναι να το αφήσεις να κάτσει για ώρες πριν να σερβίρεις ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα

Δείτε Επίσης: Είναι ο πιο ωραίος Ρολό Μπακλαβά | Μπακλαβάς ρολάκια με καρύδι και φυστίκι Αιγίνης

ΠΗΓΗ: Connie Michaelidis-Todorovski

Προηγούμενο άρθροΛαχανοντολμάδες βήμα – βήμα
Επόμενο άρθροΧοιρινές μπριζόλες Ξυνάδα