Χορτόπιτα Κέικ

Μέγεθος Πυρέξ – 24x24cm.

Υλικά:

Για την ζύμη:
• 300 γρ. αλεύρι
• 300 γρ. γιαούρτι κεφιρ
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος
• 4 αυγά + 1 ασπράδι
• 0,5 κουτ. αλάτι
• 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για την γέμιση:
• 200 γρ. πράσινα κρεμμύδια 
• 4-6 βραστά αυγά
• άνηθο +  μαϊντανό (ματσάκι)
• 1 κουταλιά της σούπας γιαουρτι (έλαια)
• αλάτι πιπέρι

Για επάλειψη:
• 1 κρόκο
• 1 κουταλιά της σούπας γιαουρτι κεφιρ
• 1 κουταλιά της σούπας. σουσάμι

Για τη φόρμα:
• 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
• τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, πρώτα θα προετοιμάσουμε τη γέμιση για την πίτα.
Ψιλοκόψτε ένα αρκετά μεγάλο μάτσο πράσινα κρεμμυδάκια, επίσης κόψαμε φρέσκα βότανα – έχω άνηθο και λίγο μαϊντανό και τα ρίχνω όλα μαζί μέσα σε μία μπασίνα.
Τα βρασμένα αυγά καθαρίζονται και ψιλοκόβονται.
Μπορείτε να το κάνετε με πολλούς τρόπους:
Τρίψτε σε ένα μεγάλο τρίφτη ή, κόψτε σε μικρούς κύβους.
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα αυγά στο μπολ με χόρτα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι, λιωμένο βούτυρο ή φυτικό λάδι.
Η γέμιση αναμιγνύεται καλά και την αφήνουμε στην άκρη.

Και τώρα θα κάνουμε την ζύμη – προετοιμάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Στο μπολ, στο οποίο θα το ζυμώσουμε, θα χτυπήσουμε 4 αυγά και 1 ασπράδι, και ο κρόκος μαζί με μια κουταλιά γιαουρτι θα παραμείνει στην άκρη για τη επάλλειψη της πίτας.
Ρίχνουμε το αλάτι, προσθέτουμε κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε και το γιαούρτι.
Τα χτυπάμε όλα μαζί με ένα σύρμα χειρός.

Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε κοσκινισμένο αλεύρι, και προσθέστε μπέικιν πάουντερ. 
Ανακατέψτε καλά το ξηρό μείγμα και ρίξτε το στο μπολ με το υγρό μείγμα σταδιακά, ζυμώνοντας τη ζύμη.

Προσπαθήστε να αναμίξετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ρευστή και λεία, έτσι ώστε να μην παραμένουν κομμάτια.


Είναι μια ομοιογενής και αρκετά υγρή ζύμη που έχουμε, μοιάζει με ζύμη για τηγανίτες.
Η γέμιση και η ζύμη είναι έτοιμα και τώρα πάμε στη φόρμα.
Θα χρησιμοποιήσω ένα πυρέξ ή ταψί διαστάσεων 24×24 cm.
Λιπάνετε με λάδι, και για την ευκολία να βγει η πίτα, πασπαλίζουμε με ψίχουλα ή καλύψτε με χαρτί ψησίματος.
Στη φόρμα ρίχνουμε τη μισή ζύμη, και σε αυτό το στρώμα απλώνετε την μισή γέμιση.


Απο πάνω, ρίξτε την υπόλοιπη ζύμη και μοιράστε την ομοιόμορφα πάνω από την γέμιση.


Αναμιγνύουμε το γιαούρτι και τον κρόκο σε ξεχωριστό μπολ, και, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα, εφαρμόστε προσεκτικά πάνω από τη ζύμη για να δώσετε στην πίτα μια κατακόκκινη στιλπνή κρούστα.

Μπορείτε να ρίξετε και σουσάμι από πάνω.
Το βάζουμε στο φούρνο προθερμασμένο στους 180 ° C και ψήνουμε.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του πυρεξ, το πάχος της πίτας και τις δυνατότητες του φούρνου σας.

Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε την ετοιμότητα της πίτας με ένα ξύλινο σουβλάκι.
Έψησα την πίτα πάνω κάτω για 1 ώρα και αφού έλεγξα με ένα καλαμάκι, έψησα άλλα 10 λεπτά.


Τώρα η πίτα μου είναι έτοιμη! Το παίρνουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε την πίτα λίγο να κρυώσει και την κόβουμε.

Συνιστώ να την φτιάξετε και να δοκιμάσετε.

Εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη όρεξη!

Subscribe to recipe’s youtube channel here

Προηγούμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο με σφολιάτα
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια κουρού με άνηθο και φέτα