Ψωμί με ντομάτα

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, καθώς η ζύμη είναι μικρή και φουσκώνει γρήγορα. Θα είστε έτοιμοι σε μιάμιση ώρα. Και όταν το βγάζετε από το φούρνο και το σερβίρετε, δεν θα θέλετε να φάτε τίποτα άλλο. Μόνο αυτό θα είναι αρκετός για εσάς. Ξεχάστε τα πιρούνια και τα μαχαίρια, σπάστε με τα χέρια σας. Ταιριάζει υπέροχα με φέτα. Μπορείτε να το σερβίρετε με ελιές και ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια.

Υλικά

Για τη ζύμη
αλεύρι – 250 g
αλάτι – 1/2 κουτ.
ξηρή μαγιά – 1,5 κουτ.
ρίγανη ή μείγμα ξηρών μπαχαρικών – 1 κουταλάκι του γλυκού
μέλι – 1 κουταλιά της σούπας
ελαιόλαδο + επιπλέον για επάλειψη – 5 κουταλιές της σούπας
χλιαρό νερό – 150 ml

Για τη σάλτσα
σκόρδο – 4 σκελίδες
πουρέ ντομάτας – 2 κουταλιές της σούπας
κέτσαπ – 2 κουταλιές της σούπας
ντομάτες – 1 κιλό
Μουστάρδα Ντιζόν – 1 κουταλάκι του γλυκού
ρίγανη – 1 κουταλάκι του γλυκού
αποξηραμένο θυμάρι – 1 κουτ.
αλάτι για γεύση
μαύρο πιπέρι για γεύση

Οδηγίες

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το νερό, τη μαγιά και το μέλι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Φτιάξτε ένα πηγάδι και ρίξτε το μείγμα μπαχαρικών, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και διαλυμένη μαγιά και ζυμώστε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Λιπάνετε τη ζύμη και βάλτε σε ένα μπολ, καλύψτε το με ένα καθαρό πανί και αφήστε το να φουσκώσει στη φωτιά έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σάλτσα
Κόψτε το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, αφαιρέστε το υγρό μέρος και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα κατάλληλο τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για ένα ή δύο λεπτά.
Ανακατέψτε τον πουρέ ντομάτας με 4 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέστε αυτό το μείγμα στο τηγάνι μαζί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το κέτσαπ και τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε, πιπέρι, θυμάρι και ρίγανη, αυξάνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει ελαφρώς.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανοίξτε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και απλώστε την σε ταψί με διάμετρο 30 εκ. Απλώστε την σάλτσα ντομάτας απο πάνω, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ γυρω. Αφήστε να φουσκώσει για 10 λεπτά και ψήστε για 15-20 λεπτά. Σερβίρετε το επίπεδο ψωμί ντομάτας ζεστό.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΗ κλασική Σπανακόπιτα με έτοιμο φύλλο
Επόμενο άρθροΈνα εύκολο Κέικ με κρέμα σοκολάτα και σταφίδες