Κουλουράκια Σύκου

Αυτά τα αρωματικά και νόστιμα μπισκότα είναι πραγματικά εύκολο να ετοιμαστούν (σε μία ώρα) και σε όλους αρέσουν. Είναι  ένα υπέροχο σνακ και ένα υπέροχο επιδόρπιο μετά το γεύμα.

Υλικά για περίπου 24 μπισκότα

• 320 γραμμάρια σύκα (γλυκά και ώριμα)
• 1 αυγό
• 60 γρ ζάχαρη (3 κουταλιές της σούπας)
• 200 γραμμάρια αλεύρι κατά προσέγγιση βάρος
• 45 g σπορέλαιο
• 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
• 1 κσ μπέικιν πάουντερ
• Μισό πορτοκάλι (ξύσμα )
• 40 g ψύχα καρυδιού (ή αμύγδαλα), ψιλοκομμένα)

Εκτέλεση

Τα σύκα πρέπει να είναι γλυκά και ώριμα. Αφαιρέστε το στέλεχος και την κάτω τρύπα, αφήστε ή αφαιρέστε το δέρμα όπως προτιμάτε. Το αφήνω γιατί προσθέτει γεύση και έτσι κι αλλιώς θα λιώσει κατά το μαγείρεμα. Εάν χρησιμοποιείτε ψυχα καρυδιών ή ολόκληρα αμύγδαλα, κόψτε τα με μεγάλο μαχαίρι ή μπλεντερ.
Βάλτε σύκα σε αντικολλητικό τηγάνι 24 εκ., προσθέστε 20 γραμμάρια ζάχαρης (1 κουταλιά της σούπας), βάλτε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να απελευθερώνουν νερό ανακατεύουμε και πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.


Συνεχίστε το μαγείρεμα, την πολτοποίηση και το ανακάτεμα μέχρι να στεγνώσει και να μετατραπεί σε μια πολύ παχιά πάστα. Θα διαρκέσει 20 έως 30 λεπτά. Πριν γίνουν πολύ παχιά, δοκιμάστε και αν το μείγμα δεν είναι αρκετά γλυκό προσθέστε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

ΜΕ ΜΙΞΕΡ ΒΑΣΗΣ: Βάλτε το αυγό και την υπόλοιπη ζάχαρη (40 g ή 2 κουταλιές της σούπας) στο μπολ και χτυπήστε για 2 λεπτά. Προσθέστε σπορέλαιο (προτείνω καλαμπόκι ή ηλίανθο), ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 150 g αλεύρι και τρίψτε το ξύσμα από μισό βιολογικό πορτοκάλι. Ανακατέψτε με ταχύτητα 2 για 1 λεπτό, προσθέστε την ζύμη σύκου, ανακατέψτε ξανά και αρχίστε να προσθέτετε αλεύρι, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να γίνει παχιά και να κολλήσει ελαφρώς στα δάχτυλά σας.

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΙΧΕΡ ΧΕΡΙΟΥ ή ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ: Βάλτε το αυγό και τη ζάχαρη σε ένα μπολ, χτυπήστε για 2 λεπτά. Προσθέστε τα συστατικά όπως είπαμε παραπάνω. Ανακατέψτε με to μιξερ έως ότου είναι δυνατόν, στη συνέχεια προχωρήστε με το χέρι στο μπολ
Εναλλακτικά ανακατεύουμε εντελώς με το χέρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, απλώνετε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη σε ένα πιάτο. Πάρτε τη ζύμη με 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού, σχηματίστε μια μικρή μπάλα, ρίξτε τη ζάχαρη. Προσπαθήστε να κάνετε μπάλες στο ίδιο μέγεθος, να πάρετε 22-24 από αυτές.
Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, χρησιμοποιώ ένα διανομέα παγωτού με πολύ μικρή χουφτα.


Βάζουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί. Λαδώνουμε τις παλάμες με μερικές σταγόνες λάδι, παίρνουμε μια μπάλα κάθε φορά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, βάζουμε ανάμεσα στις παλάμες και τις τυλίγουμε μέχρι να γίνουν σφιχτές και στρογγυλές.
Χτυπήστε το δίνοντας τη μια μορφή πιο συμπιεσμενη και βάλτε το στο χαρτί. Προσπαθήστε να τα κάνετε όλα με το ίδιο πάχος.


Βάλτε σε φούρνο χωρίς αέρα, στους 170-180 ° C, θερμάνετε πάνω και κάτω, τοποθετήστε τη μέχρι τη μέση.
Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, η επιφάνεια είναι ραγισμένη όπως στη φωτογραφία και αρκετά ανθεκτική
Σβήστε το φούρνο και αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν για 30 λεπτά στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα.

Σερβίρετε πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη. Αυτά τα κουλουράκια διαρκούν αρκετές ημέρες, ειδικά αν είναι κλειστα σε βάζο…

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Piero Benigni

Προηγούμενο άρθροΤρούφες σοκολάτας με πλούσιο άρωμα κακάο και πλούσια γεύση
Επόμενο άρθροΤο πιο τεμπέλικο γλυκό σοκολάτας