Αφράτο Κέικ με Χαμηλές θερμίδες και Αλεύρι Ολικής

Ενα εκπληκτικό κέικ πάρα πολύ ελαφρύ με φανταστικά αρώματα αν το φτιάξετε θα δείτε και πώς είναι το εσωτερικό του ένα εκπληκτικό κέικ πάρα πολύ ελαφρύ με φανταστικά αρώματα

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

100 γρ Βιτάμ πλάκα σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ Ηλιέλαιο
4 κρόκους αυγών
150 γρ Σιρόπι Αγαύης ή Μέλι
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα Λεμόνι
4 Ασπράδια Αυγών
Λίγο αλάτι
450 γρ Αλεύρι ολικής άλεσης
40 γρ Μπεικιν Παουντερ
300 γρ Γάλα Καρύδας ή Αμυγδάλου

Για την Διακόσμηση
125 γρ Κουβερτούρα με Στέβια
Λίγο Ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ξεκιναμε αρχικά τι μαρέγκα όπως το κάτω του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού μαζί με το αλάτι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα
Οσο χτυπάμε τη μαρέγκα σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ολικής με τον μπέικιν πάουντερ την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Οταν η μαρέγκα μας γίνει σφιχτή σταματάμε το μίξερ την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και την
αφήνουμε στην άκρη έως ότου τι χρειαστούμε

Συνέχεια στον ίδιο κάδο ρίχνουμε το βιτάμ το ηλιέλαιο τους κρόκους αυγών τη βανίλια και το σιρόπι αγαυης ή μελι ό,τι προτιμάται και τα χτυπάμε για περίπου 5 με 7 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ωραία κίτρινη κρέμα πολύ σημαντικό όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου όταν έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που βλέπετε χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα καρύδας ή οποιοδήποτε άλλο γάλα επιθυμείτε και τα στερεά υλικά

Οταν έχουν ενσωματωθεί τα υλικά σταματάμε το μίξερ ανακατεύουμε μία σπάτουλα και προσθέτουμε σε 2 δόσεις στη μαρέγκα που φτιάξαμε ανακατεύοντας απαλά προσοχή στο ανακάτεμα να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Στην συνέχεια λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ 30 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα το μείγμα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 175 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά και φυσικά τσεκάρουμε με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό

Ετοιμο ψημένο και αφράτο το κέικ μας με φανταστικά αρώματα το αφήνουμε να κρυώσει μπορείτε να το διακοσμήσετε πραγματικά
όπως επιθυμεί ο καθένας όπως για παράδειγμα πασπαλίζοντας το με ζάχαρη άχνη εγώ ελιώσα κουβερτούρα με στέβια και περιχύνω
όλη την επιφάνεια του

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αφράτο Κέικ με ξηρούς καρπούς και σταφίδες

αφρατο Μπριος

Συστατικά:

500 g 0 αλεύρι
125 g χυμός πορτοκαλιού (περίπου 1 πορτοκάλι)
125 g νερό
1 αυγό
90 g ζάχαρης
80 γρ. Σπορέλαιο
8/10 g μαγιά μπύρας
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
20 g Σταφίδες που τις έχουμε μέσα σε νερο
30 γραμμάρια αμύγδαλα
30 γρ. Καρύδια
30 g φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, και διαλύουμε την μαγιά, και μετα την ζάχαρη.
Στην Συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ , και ρίχνουμε και το αυγό.
Ανακατεύουμε να παρει υφή ζύμης και προσθέτουμε και το λάδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε πλέον με το χερι μέχρι να πάρουμε μία ωραία λεία και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ ρίχνουμε στο μπλεντερ τα αμύγδαλα – φουντουκιά – καρύδια λίγη λεπτή φλοίδα πορτοκαλιού και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και χτυπάμε τριφτούν όλα μαζι

Η ζύμη έχει φουσκώσει και την βγάζουμε στον παγκο μας και την ανοίγουμε με τον πλάστη
και την βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο καλα.


Παίρνουμε τις σταφίδες τις στύβουμε με το χέρι και απλώνουμε πάνω στην ζύμη.
Απο πάνω ρίχνουμε το τους τριμμένους ξυρους καρπούς(κρατάμε λίγους για από πάνω) και τυλίγουμε από την μια άκρη σε ρολό.

Κόβουμε τον ρολό στην μέση κατά μήκος αφήνοντας ενωμένη την μια άκρη και τον
πλέκουμε σε κοτσίδα.


Ενώνουμε τις 2 άκρες της κοτσίδα πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος και τον βάζουμε στο ταψί
ή σε μια φόρμα τους κέικ κάνοντας μια τρυπα στο χαρτί στην μεση.


Βουτυρώνουμε το κέικ από πάνω και εσωτερικά και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε την φόρμα με μία μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα στην άκρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά

Γλασσο Ζάχαρης

Ανακατεύομε την άχνη ζάχαρης με το χυμό 1/2 πορτοκαλιού περίπου και γλασάρουμε το
κέικ με γραμμές.

Ετοιμοοοοοοοοοοοοοοο

subscribe to recipe’s youtube Channel here