Κέικ σοκολάτας με κεφίρ «Black Prince»: γρήγορο και νόστιμο, και ο προϋπολογισμός αυτού του κέικ σας επιτρέπει να το ετοιμάζετε τουλάχιστον κάθε Σαββατοκύριακο🍰

Υλικά:

Για το παντεσπάνι (30×40 εκ.):

250 ml κεφίρ 2,5%
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ κακάο σε σκόνη
200 γρ ζάχαρη
3 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
10 γρ εκχύλισμα βανίλιας

Για την κρέμα:

150 γρ. ζάχαρη
110 γρ. νερό
1/2 ξυλαράκι(α) φυσική βανίλια ή 1 στικ σκόνης
6 κρόκους αβγών
450 γρ. κρέμα γάλακτος
2 φύλλο(α) ζελατίνης (των 5γρ.)
10 γρ. ρούμι ή Grand Marnier (προαιρετικά)
1/2 μπάρα μαύρης σοκολάτας (50 γρ)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Στρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. με λαδόκολλα.

Παντεσπάνι:
Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τη μισή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας για 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε το κεφίρ με τη σόδα.
Προσθέτετε το κεφίρ με τη σόδα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύετε.
Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Προσθέτετε το ηλιέλαιο και ανακατεύετε.
Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψί και ψήνετε για 15 λεπτά.

Κρέμα:
Βράζω νερό και ζάχαρη και τη φυσική βανίλια, εφόσον έχω. Εάν δεν έχω, αφήνω τη βανίλια για το τέλος! Έχω σε ένα μπολ τους κρόκους και προσθέτω από πάνω λίγο-λίγο ανακατεύοντας το ζεστό σιρόπι. Βράζω τα αβγά και το σιρόπι μέχρι να φτάσουν τους 82° C . Μετράω με θερμόμετρο ή με το δάχτυλο. Όταν δε θα αντέχω τη θερμοκρασία σημαίνει ότι έχει φτάσει την επιθυμητή. Κι έτσι, πετύχαμε την παστερίωση!
Βάζω το μείγμα απευθείας στο μίξερ στο δυνατό. Εντωμεταξύ έχω βάλει τη ζελατίνα να μαλακώσει σε κρύο νερό σε μπολ κι έχω μισοχτυπήσει ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος. Αφού κρυώσει και φουσκώσει το μείγμα με τα αβγά, τη βανίλια κλπ. που χτυπάω (για να πάρει αέρα), κατεβάζω στην πρώτη ταχύτητα του μίξερ, στραγγίζω τις ζελατίνες και τις λιώνω σε λίγο ζεστό νερό ή ποτό. Ρίχνω τις ζελατίνες και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο μίξερ, στο μείγμα και χτυπάω ελάχιστα. Προς το τέλος ρίχνω και το στικ βανίλιας, αν δεν έχω βάλει στην αρχή με το σιρόπι, φυσική βανίλια!
Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά

Συναρμολόγηση:
Κόβετε το παντεσπάνι σε 3 ίσα κομμάτια.
Τοποθετείτε το ένα κομμάτι σε μια πιατέλα και το αλείφετε με το 1/3 της κρέμας. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Καλύπτετε όλο το κέικ με την υπόλοιπη κρέμα.

Γαρνίρισμα:
Θρυμματίζετε στο μπλεντερ τα τυχόν υπολείμματα από το τετραγώνισμα του παντεσπανιού και τα πασπαλίζετε γυρω γυρω το κέικ.
Τρίβετε την σοκολάτα και την πασπαλίζετε από πάνω.
Βάζετε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ή καλύτερα όλο το βράδυ, πριν το σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΣουδάκια με σοκολάτα
Επόμενο άρθροΠίτες με πατάτα και τυρί μοτσαρέλα