Δείτε Επίσης: Το Μπριαμ της Γιαγιάς μας | Κολοκυθάκια με Μπέικον και τυρί

Είναι το λαμπρότερο παράδειγμα του πώς η ελληνική κουζίνα παίρνει τα απλούστερα συστατικά και κυριολεκτικά χωρίς καμία προσπάθεια να τα μετατρέψει σε ένα πιάτο που γλείφει τα δάχτυλά σας!

Συστατικά

1 κιλό ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες
1/2 κιλά πατάτες σε φέτες
1/2 κιλά μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
1/2 κιλό κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
3/4 από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Για να προετοιμάσετε αυτήν την νόστιμη συνταγή  μπριάμ, ξεκινήστε με την προετοιμασία των λαχανικών σας. Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε φέτες. Πλύνετε σχολαστικά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και κόψτε σε φέτες 1cm πάχος. Εναλλακτικά μπορείτε να κόψετε τα λαχανικά σε κομμάτια. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και κόψτε τις σε λεπτές φέτες. (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πράσινες πιπεριές).
Για να ψήσετε το μπριάμ χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ταψί, περίπου. 30 * 35cm, έτσι ώστε τα λαχανικά να μην είναι πολύ σκεπασμενα το ένα από το άλλο.
Στρώστε το κάτω μέρος του ταψιού με φέτες ντομάτας και αλατίστε. Τοποθετήστε από πάνω τα κομμένα λαχανικά και αλατίστε καλά. Πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι και το σκόρδο και συμπληρώνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες. Αλατίστε καλά, γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ραντίστε με ελαιόλαδο.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C (πάνω κάτω στοιχεία θέρμανσης ενεργοποιημένα) για 1 1/2 έως 2 ώρες. Ξεσκεπάστε το μπριάμ στην μέση του χρόνου μαγειρέματος, ανακατέψτε τα λαχανικά και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να χρωματιστούν όμορφα.
Σερβίρετε αυτό το παραδοσιακό πιάτο με τυρί φέτα και πολύ ψωμί. Απολαύστε το!

Δείτε Επίσης: Το Μπριαμ της Γιαγιάς μας | Κολοκυθάκια με Μπέικον και τυρί

Ευχαριστούμε το mygreekdish

Προηγούμενο άρθροΜαλακό, ευάερο και νόστιμο κέικ…χωρίς μίξερ
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό, παρμεζάνα και τυρί μοτσαρέλα.