Πραγματικά λατρεύω αυτό το μεζέ! Το ξίδι αναδεικνύει τέλεια τη φρέσκια γεύση του γαύρου, ενώ παράλληλα η μαρινάδα τον κάνει ζουμερό και τρυφερό.

Είναι ιδανικός μεζές για ούζο ή τσίπουρο, αλλά ταιριάζει άψογα και σε ένα ωραίο τραπέζι με φίλους ή οικογένεια.

Είναι ένα πιάτο εύκολο στην προετοιμασία, οικονομικό και γευστικό, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υλικά:

1 κιλό γαύρος
Ξίδι λευκό
Σκόρδο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
Καρότο, κομμένο σε φέτες
Άνιθος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τον γαύρο: Ξεπλένουμε καλά τον γαύρο και αφαιρούμε τα κεφάλια.
Μαρινάρουμε: Τοποθετούμε τον γαύρο σε ένα ταψί και τον σκεπάζουμε με λευκό ξίδι και χοντρό αλάτι. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 3 ώρες.
Φιλετάρισμα: Μετά από 3 ώρες, βγάζουμε τον γαύρο από το ξίδι και τον ξεπλένουμε καλά με νερό. Αφαιρούμε προσεκτικά το κόκαλο από κάθε φιλέτο (είναι εύκολο, αφού έχει μαλακώσει με το ξίδι).
Στήσιμο: Σε ένα μπολ, απλώνουμε μια στρώση φιλέτων γαύρου. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε φέτες καρότου και ψιλοκομμένο άνιθο (αν θέλουμε). Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Διατήρηση: Σκεπάζουμε το μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ξίδι αν χρειαστεί.
Συμβουλές:

Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να αφήσετε τον γαύρο να μαριναριστεί στο ξίδι για περισσότερες ώρες, έως και 12 ώρες.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά στο μπολ, όπως δάφνη, πιπέρι τσίλι ή ρίγανη.
Ο μαρινάτος γαύρος στο ξίδι διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Σερβίρεται ιδανικά ως μεζές με ούζο ή τσίπουρο, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και πιάτα με όσπρια, σαλάτες ή ρύζι.

Καλή όρεξη!

Σημείωση: Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Ο μαρινάτος γαύρος στο ξίδι αποτελεί ιδανικό μεζέ για ούζο ή τσίπουρο, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και διάφορα άλλα πιάτα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Φιλέτο Κοτόπουλο παναρισμένο  με παρμεζάνα

Το πιο τρυφερό Φιλέτο Κοτόπουλο παναρισμένο με τριμμένη φρυγανιά και παρμεζάνα και στη συνέχεια με σπιτική σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί μοτσαρέλα.

Υλικά 🛒

Κοτόπουλο:
2 Στήθη, κομμένα ορισοντια στην μεση
2 αυγά χτυπημένα
1 φλιτζάνι φρυγανιά
1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
1/2 φλιτζάνι απλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου, χωρισμένη
Αλάτι πιπέρι
1/2 Φλιτζάνι Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Σάλτσα ντομάτας:
1 κονσέρβα 400g Πουρέ ντομάτας (Passata)
1 Μικρό Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 ΚΣ Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα μυρωδικά
1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό
1 Κγ Ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι

Επικάλυψη:
Μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες ή ψιλοκομμένη
Παρμεζάνα
Φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος

Μέθοδος:

Σάλτσα ντομάτας –
Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα ακόμη λεπτό, προσθέστε τα
υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε ακάλυπτα για 30 λεπτά.

Κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 220C.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί φούρνου.
Με ένα σφυρί κρέατος χτυπάμε το χοντρό μέρος του στήθους κοτόπουλου για να πλατύνει (αυτό κάνει και το κοτόπουλο πιο τρυφερό).
Βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι και αφαιρούμε το περιττό αλεύρι.
Χτυπάμε τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα ρηχό πιάτο. Προσθέστε το κοτόπουλο στο μείγμα των αυγών και στρώστε ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Ανακατέψτε την φρυγανια, το τυρί παρμεζάνα και τη σκόνη σκόρδου μαζί σε ένα ξεχωριστό πιάτο.
Βουτήξτε το κοτόπουλο στο μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς για να καλυφθεί ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε έτοιμο δίσκο και από πάνω ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας, τυρί μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ψιλοκομμένο βασιλικό και πασπαλίζουμε με καρύκευμα
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί το κοτόπουλο.

Καλή απόλαυση! 😊

Η Συνταγή είναι απο το Lolly’s Kitchen

Προηγούμενο άρθροΤατλίση: Η γευστική εμπειρία που θα σας μαγέψει
Επόμενο άρθροΣοκολατοκέικ με κρέμα βουτύρου και ζαχαρουλο γάλα