Φοινίκια

Τα Φοινίκια είναι σμυρναϊκά γλυκά που μοιάζουν με μελομακάρονα. Είναι νηστίσιμα και ταιριάζουν με καφέ και ποτό μαστίχας. Είναι και ιδανικά για επιδόρπιο δείπνου. Συνδυασμένο με παγωτό για απίστευτη ισορροπία γεύσεων.

Υλικά:

(36 τεμάχια)

1150 gr. Αλεύρι
75 gr. Αμμωνία
100 gr. Ηλιέλαιο
100 gr. Ζάχαρη
3 gr. Μπέϊκιν
500 gr. Νερό
1/3 κουταλάκι ΚανέλαΥλικά για σιρόπι:2 κιλά. Νερό
2 κιλά. Ζάχαρη
500 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

Προετοιμασία:

Θα χρησιμοποιηθεί ταψί διάμετρο 45Χ30 εκ.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, την αμμωνία, την ζάχαρη και το μπέϊκιν, ώσπου να αφομοιωθούν όλα τα υλικά μας καλά. Βάζουμε την ζύμη μας στο μίξερ, προσθέτοντας σιγά, σιγά το νερό, ώσπου η ζύμη μας να σφίξη.
Αφού έχουμε τελειώσει με το χτύπημα, αφήνουμε την ζύμη στο πάγκο εργασίας.
Κόβουμε σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια, τα βάζουμε στο ταψί και έπειτα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 200 oC για 20-25 λεπτά περίπου.
Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.Προετοιμασία για σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.

Προετοιμασία για τηγάνι:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε πολύ λάδι και το ζεσταίνουμε καλά. Στην συνέχεια αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα φοινίκια μας. Όταν πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι.

Σιρόπιασμα:
Στραγγίζοντας καλά τα φοινίκια, αμέσως τα ρίχνουμε στο σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι κρύο και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για αρετή ώρα.

Η Συνταγή είναι από τα Ζαχαροπλαστεία ΧΑΤΖΗΣ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Φοινίκια

Τα φοινίκια είναι μικρές σιροπιαστές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα – και όχι, δεν ταυτίζονται με τα μελομακάρονα! Τη συνταγή έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και είναι το πιο συνηθισμένο εορταστικό γλύκισμα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.                       

Υλικά

1 κιλο αλευρι γ.ο.χ
1 φλ χυμο πορτοκαλι
ξύσμα απο 1 πορτοκαλι
2 κγ σοδα
2 κγ μπεικιν
3/4 φλυτζανιου ζαχαρη
1 φλ ηλιελαιο
1 πρεζα κανελα και
1 3/4 φλιτζανιού νερο

Σιρόπι
10 φλ ζάχαρη,
8 φλ νερό,
χυμο απο 1/2 λεμονι,
1 κανελα,
4 γαρυφαλα και
φλούδα λεμόνι,
προς στο τέλος και 1 κσ γλυκόζη!

Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι και ρίχνω τα στερεά υλικά και ανακατεύω,έπειτα τα υγρά ούτως ώστε να γίνει μια ζύμη που να μην κολαει στα χέρια…

Προθερμαίνω στους 170 και τα ψηνω για 20 λεπτα εν τω μεταξύ βάζω το σιροπι να βράζει για 10 λεπτά.
Μόλις βγουν απ το φούρνο τα αφήνω για λιγο και τα τηγανίζω για 1-2 λεπτά τα στραγγίζω καλά και τα ρίχνω στο σιρόπι για 4-5 λεπτά!

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΧτένι με Μελιτζάνες φούρνου μελομένες!!
Επόμενο άρθροΜπακλαβάς ζαχαροπλαστείου