Γλυκιά τυρόπιτα
Γλυκιά τυρόπιτα. Φτιάξτε την παραδοσιακή τυρόπιτα σε γλυκιά εκδοχή με τραγανό φύλλο, φέτα, τραχανα και σιροπι!
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
4-5 αυγά
λάδι
Τραχανάς ψηλός Όχι ξινός μούλιασμα 3 φλιτζάνια του καφέ
φέτα 400gr
Σιρόπι
1 και μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 και μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση
Διπλώνω το φύλλο στη μέση και βάζω λάδι-αυγο με το πινέλο αρκετή ποσότητα
Πασπαλίζω τραχανά και φέτα το κάνω ρόλο και το βάζω στο ταψί πυρέξ ορθογώνιο
Παίρνει έξι μπαστούνια.
Ψήνω 180 με 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
Το υπόλοιπο αυγό και το λάδι το περιχύνουμε από πάνω
Στο τέλος ζέστη πίτα ζεστό σιρόπι και σιροπιάζω και ψήνω άλλα 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο
Τέλος αφήνω να ξεκουραστεί
Η Συνταγή είναι της κας Athanasia Argiropoulou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ζαμπονοτυροπιτάκια
Υλικά
750 γρ αλεύρι 00
100 γρ πλήρες γάλα
350/400 γρ νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
15 γρ αλάτι, το πολύ 20 γρ
15 γρ μαγιά μπύρας
30 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
σαλάμι σε κύβους
τυριά σε κύβους
2 ή 3 βραστά αυγά σε κύβους, μπορείτε επίσης να τα παραλείψετε αν δεν σας αρέσουν
αλεσμένο μαύρο πιπέρι
250 γρ τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το γάλα και το νερό (ξεκινάμε με 350 γρ και μετά αποφασίζουμε αν θα προσθέσουμε κι άλλο), και τη ζάχαρη.
Μετά από μερικά λεπτά προσθέτουμε το αλάτι. Όταν η ζύμη είναι καλά στραγγισμένη (περίπου 6/7 λεπτά) προσθέτουμε το λάδι και δουλεύουμε ξανά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ομοιογενής ζύμη (θα χρειαστούν λιγότερο από 10 λεπτά).
Αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί και στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη σε μια
σανίδα ζαχαροπλαστικής. Σχηματίστε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 60/70 cm επί 20/25 σε ύψος (μην το κάνετε πολύ) και πάχος περίπου 1 cm. Γεμίζουμε κατά βούληση με πιπέρι, τριμμένη παρμεζάνα, τυρί σε κύβους, σαλάμι και βραστά αυγά.
Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε φέτες πλάτους μερικά δάχτυλα. Τοποθετήστε τα διάφορα κομμάτια σε δίσκους στρωμένους με λαδόκολλα και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά. Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα χτυπημένο αυγό και
ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει.
Καλή Απόλαυση