Ισλι της Ανατολής….Ποντιακό Γλυκό
Γεύση: Το ισλί, ή ιτσλί, είναι ένα ημισιροπιαστό γλυκό που μοιάζει με μελομακάρονο, αλλά με πιο λεπτή υφή και πλούσια γεύση. Η γέμιση από καρύδια και κανέλα δίνει μια ζεστή και γλυκιά αίσθηση, ενώ το σιρόπι μέλι προσθέτει μια υπέροχη υγρασία.
Ιστορία: Η καταγωγή του ισλί χρονολογείται από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Πόντου. Σήμερα, αποτελεί ένα αγαπημένο γλυκό για τους Πόντιους, αλλά και για πολλούς άλλους λάτρεις της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής.
Παρασκευή: Η παρασκευή του ισλί δεν είναι δύσκολη, αλλά χρειάζεται λίγη υπομονή και μεράκι. Η ζύμη φτιάχνεται με λάδι, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και μπαχαρικά, ενώ η γέμιση αποτελείται από τριμμένα καρύδια, κανέλα και ζάχαρη. Αφού πλάθονται τα γλυκά, σιροπιάζονται με ζεστό σιρόπι μέλι.
Συνοψίζοντας: Το ισλί είναι ένα μοναδικό γλυκό που συνδυάζει την παράδοση, την πλούσια γεύση και την αξεπέραστη νοστιμιά. Αξίζει να το δοκιμάσετε, είτε το φτιάξετε μόνοι σας, είτε το προμηθευτείτε από ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο.
Επιπλέον:
- Το ισλί αποτελεί ένα ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση, από οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι γιορτινά τραπέζια.
- Μπορείτε να διαφοροποιήσετε τη συνταγή προσθέτοντας στο σιρόπι χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού για μια πιο ξινή γεύση.
- Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τα ισλί με τριμμένα καρύδια ή κανέλα πριν τα σερβίρετε.
Σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτό το υπέροχο γλυκό και να ταξιδέψετε νοερά στις γεύσεις και τα αρώματα
Υλικά
περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
1 ποτηρι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1 κγ. σόδα
1 κγ. μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι σησαμέλαιο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού
1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ. κανέλα
1/2 κγ. γαρίφαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι Θυμαρίσιο
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
1 κγ. χυμό πορτοκαλιού
μισό ξυλάκι κανέλας
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
1 ποτήρι καρύδια χοντροτριμμένο
Τρόπος Παρασκευής
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά.
• Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε μαζί μετο ξύσμα στο μίξερ, συνεχιζοντας να χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα.
• Στο λικέρ πορτοκαλιού διαλύουμε με ένα πιρούνι το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα μας.
• Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας. Σημείωση: Ισως χρειαστείκαι λίγο παραπάνω ή λιγότερο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
• Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστει’» σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
• Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανελα και το γαρίφαλο.
• Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και παίρνουμε ένα βολάκι ζύμης σαν καρύδι- Το πιέζουμε με το χέρι μας να γίνει πλακουτσωτό, το πατάμε ελαφρά να ανοίξει στη μέση για να το γεμίσουμε με λίγο καρύδι και κλείνουμε τη ζύμη. Το σχήμα του θα είναι τρίγωνο.
• Τα γυριζουμε από την άλλη μεριά και με ένα τσιμπιδάκι κάνουμε σχήματα τραβώντας τη ζύμη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον τρίφτη του τυριού για ευκολία.
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί «στρώνουμε» τα ισλί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20-30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.
• Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να «δέσει».
• Με τρυπητή κουτάλα «περνάμε» τα ισλί από το σιρόπι, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλιζουμε με καρύδι.
Αρώματα και όνειρα ανατολίτικα!