Θεωρούμε ότι αυτό το κεικ πορτοκάλι είναι το τέλειο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό επιδόρπιο.
Αυτό το εκπληκτικό κέικ δεν απαιτεί καθόλου γλάσο – ένα απλό πασπαλισμα με αχνη ζάχαρης επιτρέπει σε αυτό το αξιόλογο κεικ να λάμψει σε όλο του το μεγαλείο με άρωμα πορτοκαλιού.

Συστατικά

Φυτικό λίπος
2 ½ φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για κέικ
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι
1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, χωρισμένη
½ φλιτζάνι λάδι κανόλα
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού συν ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό (από 2 πορτοκάλια)
¼ φλιτζάνι νερό
5 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κροκους και ασπραδια, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ
¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Λεπτές φέτες πορτοκαλιού, κομμένες σε φέτες

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λιπάνετε μόνο τον πάτο (αποφύγετε να λιπάνετε τις πλευρές) μιας φόρμα ψιλή με τρυπα στην μεση. Aφήνω στην άκρη.
Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι για κέικ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη στο μπολ του μίξερ.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, ¼ φλιτζάνι νερό, τους κρόκους αυγών και τη βανίλια. Τοποθετήστε το μίξερ βάσης με ένα εξάρτημα φτερού και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς το κουρκούτι, περίπου 1 έως 2 λεπτά.

Χτυπάμε τα ασπράδια και την κρέμα ταρτάρ σε ένα μεσαίο μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές, περίπου 1 λεπτό. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και προσθέστε σταδιακά την υπόλοιπη ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές, περίπου 1 λεπτό ακόμη. Διπλώστε το ένα τρίτο του μείγματος απο ασπράδι αυγού στο κουρκούτι. Διπλώστε μετα απαλά και το υπόλοιπο μείγμα του ασπράδιου αυγού στη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Ρίξτε το μειγμα σε ένα έτοιμο ταψί και ισιώστε από πάνω με μια μικρή σπάτουλα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να επανερχετε η κορυφή όταν πιέζεται ελαφρά και μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή, περίπου 40 με 45 λεπτά. (Μην το παραψήσετε. Το κέικ θα έχει πολύ ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.)
Αφήστε το κεικ για να κρυώσει εντελώς, περίπου 2 ώρες.
Αναποδογυρίστε το κέικ στον πάγκο και περάστε ένα κοφτερό μαχαίρι γύρω από την άκρη της φόρμα για να χαλαρώσετε τις πλευρές και αφαιρέστε το κέικ από το ταψί.

Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα και κοσκινίζουμε ομοιόμορφα τη ζάχαρη άχνη από πάνω.
Ξεφλουδίστε ή τακτοποιήστε φέτες πορτοκαλιού στη 1 πλευρά του κέικ και σερβίρετε.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Maria Grazia Di Meglio