Κατσικάκι ή αρνάκι λαδοριγανη

Το Κατσικάκι ή αρνάκι λαδοριγανη ίσως το πιο παραδοσιακό Κυριακάτικο πιάτο που φέρνει στη μνήμη μας μυρωδιές της μαμάς της γιαγιας αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια τότε που με απλά υλικά οι νοικοκυρες μαγείρευαν νόστιμο παραδοσιακό φαγητό

Υλικά

1200γρ κατσικάκι ή αρνάκι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 φλυτζάνα τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρασοποτηρο λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ κοφτό ρίγανη
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
1 κ.γ κορν φλαουρ
αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι.

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας το στεγνώνουμε βάζουμε το μισό λάδι στη κατσαρόλα και ροδιζουμε το κρέας καλά.Το βγάζω και στην ίδια κατσαρόλα γυαλίζω το σκόρδο το κρεμμύδι με το υπόλοιπο λάδι και ξαναβαζω το κρέας στη κατσαρόλα σβήνω με κρασί αλάτι πιπερι προσθέτω Νεράκι να καλύπτει το κρέας και σιγομαγεγειρευω για μιάμιση ώρα προς το τέλος ρίχνω το λεμόνι και τη ρίγανη.Δενω λίγο τη σάλτσα μου με το κορν φλαουρ πριν σερβίρω.Συνοδευω με ρυζακι και πατάτες τηγανιτές🍽️🍷

H συνταγή είναι της Theni Sotiropoulou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο.

Κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο.

Υλικά

1 μπούτι απο κατσίκι
Πατάτες
Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη.
Μείγμα μαγειρικό για πατάτες ή αν δεν έχουμε ανακατεύουμε σε ένα μπόλ πιπέρι μαύρο, μπαχάρι, σινάπι(αν έχουμε)Κάρυ, ρίγανη, σκόρδο, κρεμμύδι, αλάτι(όλα σε σκόνη)
Ελαιόλαδο, Νερό, λεμόνι(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε το μπούτι καλά ανοίγουμε τρύπες με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετούμε μερικές σκελίδες σκόρδο σε διάφορα σημεία.
Σε ένα μπόλ, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε πάνω στο μπούτι.
Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό μπόλ.
Προσθέτουμε δύο με τρείς κουταλιές του γλυκού απο το μείγμα για πατάτες και ανακατεύουμε με τα χέρια καλά.
Αν δεν έχουμε μείγμα, σε ένα μπόλ βάζουμε το πιπέρι το μαύρο, μπαχάρι ,σινάπι, κάρυ ,ρίγανη ,σκόρδο, κρεμμύδι, αλάτι και κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί ή αν έχουμε μεγάλη γάστρα, το μπούτι, και προσθέτουμε ελαιόλαδο χυμό απο ένα μέτριο λεμόνι(προαιρετικά) και 1 1/2 ποτήρι νερό.


Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για μία ώρα περίπου.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για άλλη μισή ώρα και αφού έχουμε γυρίσει το κρέας ώστε να ψηθεί καλά.
Αν το ψήνουμε στη γάστρα ,αφαιρούμε το καπάκι ώστε να πάρει χρώμα απο πάνω και να ξεροψηθεί.
Κλείνουμε το διακόπτη της θερμοκρασίας και αφήνουμε μέσα το ταψί μόνο με τον αέρα

ΠΗΓΗ: Γιάννης Αραμπατζής

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι με μελιτζάνες και πατάτες στο φούρνο
Επόμενο άρθροΥπέροχη Σοκολατόπιτα