Αυτό το πιάτο είναι ένα διαχρονικό φαβορί, που συνδυάζει την νοστιμιά των αφράτων κεφτεδάκια με την πλούσια σάλτσα ντομάτας και το αρωματικό ρύζι μπασμάτι.
Τι μου άρεσε:
- Κεφτεδάκια: Ήταν ζουμερά, με σωστή ισορροπία μπαχαρικών και βοτάνων. Η υφή τους ήταν τέλεια, χάρη στη βρώμη που έδωσε όγκο και απαλότητα.
- Σάλτσα ντομάτας: Πηχτή, με πλούσια γεύση ντομάτας και ωραία αρώματα από κρεμμύδι, σκόρδο και το κυμινο.
- Ρύζι μπασμάτι: Ψήθηκε σωστά, ήταν αφράτο και απορροφούσε τέλεια τη σάλτσα.
Υλικά
για τα κεφτεδάκια:
- 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 αυγό
- 1/2 κούπα τριμμένη βρώμη
- Αλάτι, πιπέρι, κόκκινη πάπρικα
- Σκόρδο (ψιλοκομμένο ή σκόνη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Μαϊντανός και δυόσμος (ψιλοκομμένα)
για τη σάλτσα ντομάτας:
- 1 κιλό ντομάτες (φρέσκες ή κονκασέ)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- (Προαιρετικά) 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
για το ρύζι μπασμάτι:
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Για τα κεφτεδάκια:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, τη βρώμη, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το σκόρδο, το κύμινο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Ζυμώστε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Πλάθετε μικρά μπαλάκια από το μείγμα.
- Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια σε λαδόκολλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
- Ρίξτε τις ντομάτες (ή την κονκασέ), το αλάτι, το πιπέρι, κυμινο και τη ζάχαρη.
- (Προαιρετικά) Προσθέστε το κόκκινο κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
- Μόλις πάρει βράσει βάζω τα κεφτεδάκια μέσα να πάρει κι άλλη βράσει να πηξει η σάλτσα
Για το ρύζι μπασμάτι:
- Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το ρύζι, το νερό και το αλάτι.
- Φέρτε το νερό σε βρασμό, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το ρύζι για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Η Συνταγή είναι της κας Yiota Ziaka
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κεφτεδάκια με σάλτσα
Υλικά
1 κιλό κιμά ανάμεικτο
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
φρέσκο μαϊντανό
δυόσμο λίγο
ρίγανη ξερή
περίπου πέντε φέτες μπαγιάτικο ψωμί
Για τη σάλτσα
1/2 ξερό κρεμμύδι
λίγο πιπερια κόκκινη
αλάτι πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ πουμαρό
Για το ρυζι
3 κούπες νερό
λίγο λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 κύβο κότας
1 κούπα ρύζι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικα και τα έβαλα μισή ώρα στο ψυγείο μετά έκανα τα κεφτεδάκια μου τα τηγάνισα σε ελαιόλαδο
Σε μια άλλη κατσαρόλα έβαλα λίγο ελαιόλαδο μισό ξερό κρεμμύδι λίγο πιπεριά κόκκινη αλάτι πιπέρι δύο σκελίδες σκόρδο και 500 γρ πουμαρό
μόλις άρχισε να βράζει έριξα τα κεφτεδάκια μου και δύο ποτήρια νερό και περίμενα μέχρι να δέσει η σάλτσα ❣️
για το ρύζι
Εβαλα τρεις κούπες νερό λίγο λεμόνι αλάτι πιπέρι και ένα κύβο κότας σε ένα ταψακι το έβαλα στον φούρνο μόλις άρχιζε να βράζει έριξα μια κούπα ρύζι για πιλάφι
Καλή Απόλαυση
Η Συνταγή είναι της Μένια Στεφοπούλου