Κέικ με ελάχιστη Ζάχαρη

Θέλω να μοιραστώ μια συνταγή για ένα πολύ νόστιμο κεικ, εύκολο στην προετοιμασία και οικονομικό.
Ισως η συνταγή μου να είναι χρήσιμη σε κάποιον που δεν έχει πολύ χρόνο ή ίσως που δεν του αρέσει να ασχολείται με τη ζύμη για πολύ ώρα και ψάχνει μια απλή συνταγή.
Το κεικ αυτό είναι παρόμοιο με κάτι μεταξύ συνηθισμένου κεικ και panettone, πολύ αρωματικό, σχεδόν δεν τριβεται και δεν μπαγιατεύει για αρκετές ημέρες.

Υλικα

Για δύο κεικ των 500 γραμμαρίων (φόρμες με διάμετρο 16):
250 ml γάλα
5 γραμμάρια ξηρής μαγιάς
400-500 γραμμάρια αλεύρι ψωμιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
60 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγα
25 γραμμάρια ζάχαρη ή 80 γραμμάρια ζάχαρη (για κεικ με λιγη ζάχαρη ή για κεικ πιο γλυκό)
0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, βανίλια, ξύσμα λεμονιού και σταφίδες για γεύση.

Εκτέλεση

Χτυπήστε τ αυγά με ζάχαρη, αλάτι, μπαχαρικά, ξύσμα και προσθέστε στο ζεστό γάλα.
Προσθέστε τη ξερή μαγιά στο αλεύρι, προσθέστε το γάλα με τα αυγά και ζυμώστε για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά το μαλακό βούτυρο.
Προσεξτε το αλεύρι για να μην είναι πηχτή η ζύμη, κάποιος θα χρειαστεί 400 γραμμάρια, κάποιος θα χρειαστεί 500, προσέξτε τη συνοχή και μην προσθέσετε πολύ αλεύρι.

Στο τέλος του ζυμώματος (ζυμώνω με τα χέρια μου) προσθέτω τις σταφίδες που είχα βάλει σε χλιαρο νερο).
Βάλτε σε ζεστό μέρος για μια ώρα να φουσκώσει.
Μετά από μια ώρα απλώνουμε τη ζύμη σε φορμάκια αλειμμένα με λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αλείφω τα κεικ με αυγό/κρόκο, και πασπαλίζω με φιλε αμυγδάλου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, ψήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία για 10 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε στους 190 και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά.

Εάν προσθέσετε ζάχαρη στη ζύμη περισσότερο από το 10% του βάρους του αλευριού, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά που είναι ειδικά σχεδιασμένη για ψήσιμο βουτύρου, όπως το saf-gold.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σοκολατένια μπισκότα γεμιστά με κρέμα 

Υλικά:

Μπισκότα:
280 γρ αλεύρι
45 γρ κακάο σε σκόνη
1 κουτ. σόδα (4 γρ.)
μια πρέζα αλάτι
200 γρ μαυρη ζάχαρη
60 ml γάλα
60 γρ ξινόκρεμα ή γιαουρτι πλήρες
120 ml φυτικό λάδι
1 αυγό
2 κουτ. ζάχαρη βανίλιας
100 ml ζεστό νερό + 1 κουτ. καφές

Κρέμα:
400 γρ τυρί κρέμα
100 γρ κρέμα γάλακτος 33-35%
70 γρ ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Ανακατεύουμε αλεύρι κακάο, σόδα και αλάτι και αφήνω στην άκρη
Ανακατεύω το γάλα με το γιαουρτι και αφήνω στην άκρη
Σε ένα μεγάλο μπολ, σπασε το αυγό, προσθέστε ζάχαρη, ζάχαρη βανίλια, ρίξτε το μείγμα γάλακτος με το γιαουρτι, βούτυρο λιωμένο, ανακατεύουμε με ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά, ανακατεύουμε πρώτα με μια σπάτουλα και μετα με ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν

Βάζουμε 100 ml νερό να βράσουν , προσθέστε καφέ και ανακατέψτε τον καφέ
Τώρα ρίξτε το μειγμα καφέ στη ζύμη σε 2-3 προσθήκες και να ανακατέψετε στην ελάχιστη ταχύτητα, η ζύμη είναι έτοιμη και αφήστε την να καθίσει για 15 λεπτά


Βάζω τη ζύμη σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος με τη μορφή στρογγυλών κέικ σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, για κάθε κέικ χρησιμοποιώ μια κουταλιά της σούπας ζύμη, μπορείτε να κάνετε μικρότερα κέικ, αυτά θα γίνουν μεγαλύτερα.


Αυτό είναι προαιρετικό , όπως θέλετε, μεταφέρετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και στους 190° 10-12 λεπτά

Πριν τα φτιαξετε τα μπισκότα θα πρέπει να κρυώσουν τελείως εσείς.
Όταν κρυώσουν, παιρνω δύο-δυο κομμάτια τη φορά, διαλέγοντας αυτά που είναι κατάλληλα και ομοια σε σχήμα και μέγεθος.

Τώρα φτιαξτε την κρέμα για αυτό 400γρ τυρι κρέμα 100 γρ κρέμα γάλακτος καλά παγωμένη και
70 γρ. ζάχαρη άχνη, Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το μίξερ, πρώτα στην ελάχιστη ταχύτητα, την αυξάνουμε σταδιακά, η κρέμα πρέπει να είναι ομοιογενής, λεία και να κρατάει καλά το σχήμα της


Τοποθετούμε την κρεμα σε σακουλα ζαχαροπλαστικής με αστερι στόμιο και γεμιζουμε τα μπισκότα ενδιάμεσα, βάζουμε στο ψυγείο να μουλιάσουν για λίγες ώρες ή όλη τη
νύχτα

Καλή απόλαυση

Рецепты Шобутинской Ольги

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα που θα σας σπάσει την μύτη
Επόμενο άρθροΤηγανιά Χοιρινού με Πορτοκαλί: To πιάτο έκπληξη για το τραπέζι σας!