Κέικ Πορτοκάλι

Το κέικ πορτοκάλι είναι ένας κλασικό γλυκό με μοναδική απλότητα και αρώματα. Η φρεσκάδα του πορτοκαλιού δίνει μια φανταστική γεύση στον κέικ ενώ η υγρή υφή του το καθιστά απολαυστικά νόστιμο. Είναι ιδανικό για να απολαύσετε με έναν καφέ ή τσάι. Ένας απλός και γευστικός τρόπος να απολαύσετε τα αρώματα του πορτοκαλιού!

Υλικά

90 γρ. αλεύρι 00,
80 γρ. κορν φλαουρ,
170 γρ. μαλακό βούτυρο,
τριμμένο ξύσμα από μισό πορτοκάλι και στυμμένος χυμός από μισό πορτοκάλι (ο χυμός είναι προαιρετικός),
εσάνς βανίλιας,
170 γρ. ζάχαρη άχνη,
30 γρ. κανονική ζάχαρη,
6 γρ. μαγιά,
4 κρόκοι και 2 ολόκληρα αυγά,
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με το ξύσμα πορτοκαλιού, την εσάνς βανίλιας και 170 γρ. ζάχαρη άχνη, προσθέστε τους 4 κρόκους αυγών
(έναν κάθε φορά και χτυπάτε) και την πρέζα αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα 2 ολόκληρα αυγά με την κανονική ζάχαρη, προσθέστε το μείγμα στην προηγουμένως χτυπημένη
βουτυρόκρεμα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα αλεύρια (αλεύρι, κορν φλαουρ και μπέικιν πάουντερ).
Χτυπήστε τα όλα μαζί για 2/3 λεπτά. Βάλτε σε ένα πυρέξ και ψήστε στους 170 βαθμούς για περίπου 40/45 λεπτά.

κέικ πορτοκάλι κέικ πορτοκάλι

H συνταγή είναι Daniela Giorgio Bresciani Bassanetti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί και μπορεί να συνδυαστεί άψογα με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ,  Έχει γίνει ήδη αγαπημένο μου και μπορώ να σας εγγυηθώ αν το κάνετε, δεν θα είναι η τελευταία φορά!

Συστατικά:

– 300 γραμμάρια τριμμένο σκονη αμύγδαλα
– 250 γραμμάρια ψιλή ζάχαρης
– 2 κουταλιές της σούπας μπεικιν
– 5 αυγά
– 200ml συν 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
– 5 φλυντζανάκια του καφέ καστανή ζάχαρη, συν 5 κουταλιές της σούπας για το σιρόπιασμα
– Ξύσμα και χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
– Ξύσμα και χυμό ½ λεμονιού
– 3 γαρύφαλα
– 2 ξυλάκια κανέλας

Μέθοδος:

– Προθερμάνετε το φούρνο 180C. Λιπάνετε και στρώστε ένα ταψί 30cm x 20cm με χαρτί 

– Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά , αμύγδαλα, τη ψιλή ζάχαρη και το μπεικιν.
– Σε ένα χωριστό μεγάλο δοχείο ανάμειξης τοποθετήστε το ηλιέλαιο, τα αυγά, την καστανή ζάχαρη
και το ξύσμα πορτοκαλί και λεμόνι, και χτυπήστε μέχρι να συνδυαστούν καλά, είτε χρησιμοποιώντας ένα χτυπητήρι είτε ηλεκτρικό μίξερ.
– Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στο μεγάλο δοχείο ανάμειξης και ανακατέψτε μαζί μέχρι να συνδυαστούν.
– Ρίξτε το μείγμα στο ταψί του κέικ και ψήνετε στο φούρνο για 35-45 λεπτά – μετά από 20 λεπτά ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι από πάνω δεν έχει αρπάξει πάρα πολύ, είναι καλό να έχει ένα ζεστό χάλκινο χρώμα αλλά θα πρότεινα να τοποθετήσετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο εάν ακόμη θέλει χρόνο στο φούρνο.
– Μόλις το κέικ είναι έτοιμο (θα πρέπει μία οδοντογλιφίδα στη μέση και βγαίνει καθαρή), αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε λίγο να κρυώσει ενώ κάνετε το σιρόπι.

– Βάλτε τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, 3 κουταλιές σούπας ζαχαρη γαρίφαλα και κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε να βράσει στη συνέχεια να μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά.
– Ενώ το κέικ είναι ακόμη ζεστό ραντίστε με το σιρόπι με ομοιόμορφο τρόπο, επιτρέποντάς του να κρυώσει στο ταψί και να απολαύσει το σιρόπι.
– Αφαιρέστε από το ταψί, και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: devolkitchens.co.uk