Κυδωνόπαστο ή Παστοκύδωνο
Η Συνταγή είναι του pastry chef Stratos Petrou
Το κυδωνόπαστο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται από κυδώνια και σιρόπι. Έχει μια πολύ χαρακτηριστική γεύση και υφή. Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα γλυκά με έντονη γεύση φρούτων και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για επίδοση μετά το γεύμα ή το δείπνο.
Υλικά
1200 γρ Κυδώνια καθαρό Βάρος
1400 γρ Νερό
Για το Σιρόπι
375 γρ Νερό
1 κιλό Ζάχαρη Κρυσταλλική
3 γρ Ξινό διαλυμένο με 10 γρ Νερό
Αμύγδαλα λευκά για Διακόσμηση
Εκτέλεση
Ξεκινάμε αυτή την υπέροχη συνταγή καθαρίζοντας εξωτερικά τα κυδώνια όπου τα κόβουμε στα 8 και τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη όπου έχουμε βάλει νερό και χυμό από μισό λεμόνι
Στη συνέχεια με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τον πυρήνα και τα κουκούτσια και τα καθαρίζουμε πολύ καλά
Αφού έχουμε καθαρίσει όλα τα κυδώνια τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα και βάζουμε τα 1.400 γραμμάρια νερό ίσα να καλυφθούν
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και για να είστε σίγουροι ότι έχουν βράσει θα δείτε ότι θα αρχίσουν να διαλύονται
Αφού έχουν βράσει τα κυδωνια μας τα μεταφέρουμε μαζί με το νερό που περίσσεψε σε μία μεγάλη λεκάνη και τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή το Multi μέχρι να έχουμε μία ωραία κρέμα Έτσι ακριβώς θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα
Στη συνέχεια πάμε να φτιάξουμε το σιρόπι όπως τη μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη τα βάζουμε σε μέτρια
φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός Όταν αρχίζει να βράζει το σιρόπι προσθέτουμε τα πολτοποιημένα κυδώνια χαμηλώνουμε λιγάκι την
ένταση και αρχίζουμε να βράζουμε το κυδωνόπαστο
Εγώ το βράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά διότι από ένα σημείο και μετά αρχίζει να πιτσιλάει και θέλω να είναι ελεγχόμενο.
Δεν θα σας πω ψέματα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία διότι θέλουμε να μείνει ο βρασμένος πολτός του φρούτου εμένα μου πήρε
περίπου 2 ώρες αυτό βέβαια εξαρτάται από την κουζίνα του καθενός αλλά πιστέψτε με ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει
Το αποτέλεσμα πρεπει να είναι μία παχύρευστη πάστα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας στην ουσία λίγο πιο σφιχτός από τον πουρέ. Μόλις έχουμε αυτό το αποτέλεσμα συνεχίζουμε το βράσιμο και διαλύουμε με λίγο νερό το ξύνω
όπου το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα πέντε λεπτά να ενσωματωθεί
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το κυδωνόπαστο σε ένα ταψάκι όπου έχουμε βάλει μία λαδόκολλα με διαστάσεις
34χ25 και απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετώ στην επιφάνεια του κυδωνόπαστο από ένα αμύγδαλο λευκό βάζουμε άλλη μία λαδόκολλα από
πάνω και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες ή ακόμη καλύτερα για ένα ολόκληρο βράδυ.
Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε τις λαδόκολλες και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια το τοποθετούμε σε ταπεράκια και το διατηρούμε
για πάρα πολύ καιρό ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που δεν το φτιάχνουν πολύ συχνά αλλά αξίζει να το φτιάξετε
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κυδωνόπαστο
Υλικά
1 κιλό πουρέ κυδωνιού (περίπου 2 – 2,5 κιλά ολόκληρα κυδώνια)
1 kg ζάχαρης
σταγόνες χυμού λεμονιού
1/2 φλιτζάνι αμυγδάλου, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ψημένα και αλεσμένα αμύγδαλα
Οδηγίες
1 Πλένετε τα κυδώνια πολύ καλά.
2 Ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τους σπόρους και τον πυρήνα.
3 Κόψτε σε μεγάλα κομμάτια.
4 Βάλτε τα κυδώνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό για να τα καλύψετε.
5 Σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα έως ότου τα κυδώνια είναι μαλακά.
6 Αφαιρέστε από την κατσαρόλα και την στράγγιξτε.
7 Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που κάνουμε πουρε τις πατάτες λιωστε τα κυδώνια.
8 Ζυγίστε τον πουρέ και το βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
9 Προσθέστε ίση ποσότητα ζάχαρης (για 1 κιλό πουρέ χρησιμοποιήστε 1 κιλό ζάχαρης) και μερικές σταγόνες
χυμό λεμονιού.
10 Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
11 Προσέξτε γιατί μπορεί να κολλήσει και να καεί εύκολα.
12 Το ζελέ είναι έτοιμο όταν βγαίνει από τις πλευρές της κατσαρόλας.
13 Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αμύγδαλα.
14 Μεταφέρετε το ζελε σε ένα ταψί (περίπου 28cmx22cm) με επένδυση από χαρτί ψησίματος.
15 Με τα χέρια σας εξομαλύνετε την επιφάνεια.
Αφήστε το κυδονόπαστο να στεγνώσει στο ταψί για 3-5 ημέρες.
17 Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε το από το ταψί με το χαρτί περγαμηνής και αναποδογυρίστε το.
18 Αφαιρέστε το χαρτί και κόψτε τους σε κύβους.
19 Ρίξτε κάθε κύβο σε ψημένα και αλεσμένα αμύγδαλα.
20 Φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο
ΠΗΓΗ: mybakingsaga.com