Κυπριακές Κούπες

Αχ, οι Κυπριακές Κούπες! Μόνο στο άκουσμα του ονόματος, το στόμα μου γεμίζει σάλια. Αυτό το πιάτο, με την τραγανή κρούστα, την πλούσια γέμιση κιμά και τα αχνιστά αρώματα, αποτελεί όνειρο για κάθε λάτρη της γευστικής παράδοσης.

Η κρούστα:

Η λεπτή και τραγανή κρούστα, φτιαγμένη από αλεύρι, νερό και ελαιόλαδο, αγκαλιάζει με τρυφερότητα τη γέμιση, δημιουργώντας μια αξεπέραστη αντίθεση υφών. Κάθε μπουκιά προσφέρει μια αίσθηση απόλαυσης, με την κρούστα να σπάει στο δόντι και να απελευθερώνει τα αρώματα του κιμά.

Η γέμιση:

Ο κιμάς, πλούσιος και ζουμερός, αποτελεί την καρδιά του πιάτου. Αρωματισμένος με μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως μαϊντανό, δυόσμο και κρεμμύδι, αγγίζει την τελειότητα. Η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη, ενώ η υφή του ζουμερή και μαλακιά.

Συνοδευτικά:

Οι Κυπριακές Κούπες τρώγονται ιδανικά με δροσερό γιαούρτι ή τζατζίκι, που ισορροπούν με τον δικό τους τρόπο τα πλούσια αρώματα του πιάτου. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και μια δροσερή σαλάτα, για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Συμπέρασμα:

Οι Κυπριακές Κούπες γεμιστές με κιμά αποτελούν ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και υφές. Είναι μια συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με την τέχνη της μαγειρικής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον ουρανίσκο. Σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, είτε είστε λάτρεις της Κυπριακής κουζίνας, είτε απλά θέλετε να απολαύσετε ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.

Υλικά

4 ποτήρια πλιγούρι λεπτό
4 ποτήρια νερό
4 κουταλιές λάδι
Αλάτι, πιπέρι και κανέλα
1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο

Για τη γέμιση

600 γρ. κιμά χοιρινό
4 ποτήρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
¾ ποτηριού λάδι
Αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι και κανέλα
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι, και τα βάζετε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσουν τα κατεβάζετε. Προσθέτετε αμέσως το πουργούρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το πώμα της, και τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστο 3-3 ½ ώρες μέχρι να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι. Προσέξτε να μην ροδίσει. Προσθέτε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Τα ψήνετε τώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς. Αφού ρίξετε το μαϊντανό σε λίγα δευτερόλεπτα τα κατεβάζετε από την φωτιά. Στραγγίζετε λίγο τον κιμά και τον αδειάζετε σε δοχείο.

Ζυμώνετε καλά το μίγμα με το πουργούρι. Στη συνέχεια παίρνετε λίγο λίγο, το πλάθετε αρχικά σε μπαλίτσα, και με δάκτυλο βρεγμένο σε νερό, την πλάθετε ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές χωρίς να σπάσουν. Γεμίζετε το κενό από μέσα με τη γέμιση, κλείνετε τις άκρες σχηματίζοντας τες σε μύτη, ενώ βρέχετε συνεχώς το δάκτυλό σας. Τις τηγανίζετε λίγες λίγες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κάνετε 65-70 κούπες.

Προηγούμενο άρθροΠάρτε 2 μήλα 🍎 και φτιάξτε αυτό το γλυκό σε 5 λεπτά! Θα εκπλαγείτε! Σούπερ νόστιμο.
Επόμενο άρθροΒασιλόπιτα Τσουρέκι του 2024