Μαλακά και νόστιμα ψωμάκια με βούτυρο. Αφράτα ψωμάκια!

Πρέπει να είναι τόσο αφράτα και γευστικά, τέλεια για ένα πρωινό ή ένα απογευματινό σνακ. Μου αρέσει πολύ η ιδέα του βουτύρου που λιώνει μέσα στο ψωμί, δίνοντάς του μια πλούσια και κρεμώδη υφή. Φαντάζομαι ότι θα ήταν τέλεια για να τα φάω ζεστά με μαρμελάδα, μέλι ή ακόμα και με τυρί κρέμα.

Υλικά:

Ζεστό νερό – 200 ml.
Ζεστό φρέσκο γάλα – 200 ml.
Ζάχαρη – 40 g.
Ξηρά μαγιά – 12 g.
Ασπράδι αυγού – 2 τεμ.
Λάδι – 90 ml.
Αλεύρι – 680 g (κοσκινισμένο).
Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού.
Βούτυρο αγελάδος – 100 g (λιωμένο).
Κρόκος αυγού – 1 τεμ.
Φρέσκο γάλα – 1 κουταλιά της σούπας.
Σουσάμι για πασπάλισμα.

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, το φρέσκο γάλα, τη ζάχαρη και τη ξερή μαγιά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη και περιμένουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
10 λεπτά μετά προσθέτουμε τα ασπράδια, το λάδι και ανακατεύουμε ξανά.
Συνδέστε το μπολ σε μίξερ βάσης. Βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το μισό αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Θα πρέπει να έχετε μια μαλακή κολλώδη ζύμη. Όταν βγάλετε τη ζύμη από το μίξερ, την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και την ανακατεύετε.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
1 ώρα αργότερα. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. Πλάθουμε σε 6 μπάλες.
Ανοίξτε σε μια μπάλα διαμέτρου περίπου 40 εκατοστών. Αλείφουμε με βουτυρο.
Ανοιξτε μια δεύτερη μπάλα και βάλτε το φύλλο σε ρολό πάνω από το πρώτο. Αλείφουμε ξανά με βουτυρο.
Κόβουμε σε 4 ίσα μέρη (Σταυρο) και τυλίγουμε καθε τεταρτημοριο απο την φαρδια πλευρα προς την στενη και μετα το διπλώνουμε το κορδονι που δημιουργειτε σαν σαλιγκαρι.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης.

Τοποθετήστε τα διαμορφωμένα ψωμάκια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά.
20 λεπτά αργότερα. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα και αλείφουμε στα σνακ.
Τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη μέση του φούρνου, χωρίς αέρα, για 25-30 λεπτά περίπου.

Καλή όρεξη!

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Νόστιμα σπιτικά ψωμάκια με μερέντα, όπως και της μαμάς.

Υλικά

Για την ζύμη

– 500 γρ αλεύρι
– 250 ml γάλα
– 2 κουτ ξηρή μαγιά
– 5 κουταλιές της σούπας Ζάχαρη
– 1 κουτ αλάτι
– 2 αυγα
– ένα φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
– 1 βαζακι μερεντα ή νουτελα
– 60 γρ βούτυρο
– φυτικό λάδι

✅Μαγείρεμα:

1. Ρίχνουμε ζεστό γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε ξερή μαγιά, ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
2. Προσθέστε αλάτι, τη βανίλια ζάχαρη και τα αυγά.
3. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι σε διάφορα στάδια. Πρώτα ζυμώστε τα πάντα με ένα σύρμα ή κουτάλι και μετά με τα χέρια σας.
4. Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι, απλώνουμε τη ζύμη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ζυμώνουμε για περίπου 7-10 λεπτά.
5. Λιπάνετε το μπολ με φυτικό λάδι, βάζετε τη ζύμη μέσα, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για 1 ώρα.

6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια.
7. Ανοιγουμε τα ζυμαρακια σε οβαλ σχημα απλώνουμε την μερεντα ή την νουτελλα στο κεντρο απο καθε ζυμαρακι και την τυλίγουμε σε ρολό
και τα διαμορφωνουμε σε πιο πλατια με το χερι.
8. Βάλτε τα ψωμάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλειμμένο με φυτικό λάδι.
Αφήστε τα ψωμάκια να ψηθούς για 30 λεπτά.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Ольга Воронова

Προηγούμενο άρθροΜελαχρινή Αφρός
Επόμενο άρθροΜπουρέκι με Πιπεριά: Το Απόλυτο Ορεκτικό