Γαλατόπιτα

Η γαλατόπιτα ιταλική (migliaccio) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ιταλίας, ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή της Καμπανίας. Παρασκευάζεται με βασικά υλικά το αλεύρι από σιμιγδαλι, το γάλα, το βούτυρο, τυρί και τα αυγά. Η γαλατόπιτα έχει μια πλούσια, κρεμώδη υφή και μια γλυκιά, αρωματική γεύση. Η γεύση της θυμίζει λίγο τη σιμιγδαλένια κουλούρα, αλλά είναι πιο υγρή και πιο μαλακή.

Η γαλατόπιτα migliaccio είναι ένα παραδοσιακό γλυκό του καρναβαλιού στην Ιταλία. Συνήθως σερβίρεται ζεστή, με ζάχαρη άχνη ή με σιρόπι σοκολάτας. Είναι επίσης ένα δημοφιλές γλυκό για το πρωινό ή το δεκατιανό.

Εδώ είναι μερικά σχόλια για τη γαλατόπιτα migliaccio:

“Η γαλατόπιτα migliaccio είναι ένα υπέροχο γλυκό. Η γεύση της είναι πλούσια και αρωματική, και η υφή της είναι κρεμώδης και μαλακή. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά της Ιταλίας.”
“Η γαλατόπιτα migliaccio είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ιταλίας που αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι ένα διαφορετικό γλυκό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι πολύ νόστιμο.”
Αν έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γαλατόπιτα migliaccio, μην την χάσετε. Είναι ένα υπέροχο γλυκό που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά

1 λ. φρέσκο γάλα
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
5 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
φλούδα από 1 λεμόνι
φλούδα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
400 γρ. ρικότα (ιδανικά από πρόβειο γάλα)
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1 Τοποθετείς το γάλα σε μία κατσαρόλα, μαζί με τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, σε μέτρια φωτιά.
2. Μόλις ζεσταθεί, χωρίς όμως να ξεκινήσει να βράζει προσθέτεις σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ταυτόχρονα.

3 Συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να γίνει κρέμα και να σφίξει.
4 Βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις μέχρι αυτό να ενσωματωθεί.
5. Αφαιρείς τις φλούδες των εσπεριδοειδών και αφήνεις το μείγμα να κρυώσει.
6. Χτυπάς καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνει αφράτο το μείγμα.
7 Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και στο τέλος τη ρικότα (αφού πρώτα την πιέσεις και ανακατέψεις με ένα πιρούνι ώστε να γίνει κρεμώδης).
8 Προσθέτεις σταδιακά την κρέμα με το σιμιγδάλι και αναμιγνύεις καλά μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
9 Απλώνεις βούτυρο σε μία φόρμα (ιδανικά με διάμετρο 25-28 εκατοστών) και ρίχνεις εντός της το μείγμα.

10 Περιχύνεις με το λιωμένο βούτυρο.
11 Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και τοποθετείς εντός τη φόρμα.
12 Ψήνεις το γλυκό για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει.
13 Το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει πριν το ξεφορμάρεις.
14 Πριν σερβιριστεί το πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Η Συνταγή είναι της κας Mary Varvarou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και χωρίς μίξερ!!!

Υλικά:

3 αυγά
100 γρ.ζάχαρη
1 ζαχαρούχο γάλα
100 γρ.βούτηρο
700 ml.γάλα
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 βανίλιες.

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Βάζουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το γάλα,το αλεύρι,τις βανίλιες και δουλεύουμε.
Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί 35×23 εκατοστά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι που να ροδίσει.
Σερβίρουμε με κανέλα (προαιρετικά).

Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη 

Προηγούμενο άρθροΤο γιουβετσάκι με μοσχαράκι που θα σας κάνει να θέλετε να το φάτε ξανά και ξανά
Επόμενο άρθροΒουτύματα από το τετράδιο της Γιαγιάς