Μπάμιες στο φούρνο

Μια εύκολη συνταγή για υπέροχες Μπάμιες στο φούρνο. Ενα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την απίστευτη γεύση του.

Υλικά συνταγής

500 γρ. μπάμιες καθαρισμένες
100 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
30 ml ξύδι μπαλσάμικο
400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
250 ml ζεστό νερό 

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε τα κοτσάνια που περισσεύουν από τις μπάμιες, τις πλένετε, τις στραγγίζετε, τις πασπαλίζετε με 2-3 κ.σ. ξύδι,
τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για μισή ώρα ή και παραπάνω.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες μπάμιες, μην τις αποψύξετε, απλά πασπαλίστε τες με λίγο ξύδι και αφήστε τες στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο ταψί (με 250 ml. ζεστό νερό) ανακατεύετε καλά και το βάζετε σε μεσαίο ράφι του φούρνου.
Σε 1 ώρα, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και αυξάνεται τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς στον αέρα και συνεχίζετε να ψήνετε το φαγητό σας για άλλα 10 λ. Βγάζετε το ταψί και αφήνετε το φαγητό τουλάχιστον 10-20 λ πριν σερβίρετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να ενταθούν οι γεύσεις. Πασπαλίζετε, προαιρετικά, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε τις μπάμιες σας με τυρί φέτα (αν δεν νηστεύετε), ζεστό ψωμί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή Απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπάμιες και μελιτζάνες στο φούρνο

Συστατικά:

1 κιλό μπάμιες
2 μεγάλες μελιτζάνες
1/4 φλιτζάνι ξύδι
2 μεσαία κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβες ντομάτες
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλια της σούπας Κύμινο
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Αλάτι πιπέρι για γεύση 👅

Οδηγίες:

Ενεργοποιήστε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Πλύνετε και καθαρίστε τα μπάμιες και τις μελιτζάνες και κόψτε τις μελιτζάνες σε μπαστούνια, λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος των μπάμιες. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα ταψί σε ένα στρώμα, προσθέστε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεψτετα καλά για να αρωματιστούν όλα και τοποθετήστε τα στο φούρνο έως ότου εξατμιστεί όλο το υγρό, περίπου 30 λεπτά. Ενώ τα μπάμιες και οι μελιτζάνες βρίσκονται στο φούρνο, θα δουλέψουμε για τη σάλτσα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια υψηλή φωτιά μέχρι να γίνει ημιδιαφανές, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κύμινο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες σε κύβους και αφήνουμε να βράσουν.

Στη συνέχεια θα προσθέσουμε περίπου 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό
λαχανικών, και τα ψιλοκομμένα βότανα. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια χαμηλή θερμοκρασία έως ότου οι μπάμιες και οι μελιτζάνες είναι έτοιμες. Δοκιμάστε τη σάλτσα για αλάτι και πιπέρι πριν την προσθέσετε στο ταψί σας με τα λαχανικά. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ταψί με τα λαχανικά πρώτα και μετά απλώνω τη σάλτσα στην κορυφή. Συνεχίζω να ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Ελέγξτε για νερό και προσθέστε λίγο, αν χρειαστεί. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου!

Καλή Επιτυχίa

Προηγούμενο άρθροΣτριφτή τυρόπιτα ζεστή ζεστή
Επόμενο άρθροΑρμένικα Χριστουγενιάτικα Γλυκάκια με λουκούμι ή καρύδι…Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί…