Ενθουσιάστηκα με αυτή τη συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα σε φόρμα κέικ! Η ζύμη είναι αφράτη και γευστική, ενώ η γέμιση με τα μήλα είναι πλούσια με άρωμα κανέλας. Η συνταγή είναι πανεύκολη και γρήγορη, ιδανική για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 5 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα ή 50 γραμμάρια (προαιρετικά)
  • 3 μήλα (500 γραμμάρια)
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C με αέρα ή 170°C με αντιστάσεις.
  2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σπορέλαιο και τις βανίλιες.
  3. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σιγά σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά.
  6. Αν θέλουμε, προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη.
  7. Σε ένα άλλο μπολ, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια.
  8. Ρίχνουμε τα μήλα, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  9. Ενσωματώνουμε το μείγμα των μήλων στο μείγμα του κέικ.
  10. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε (αν δεν είναι αντικολλητική) μια φόρμα κέικ.
  11. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και χτυπάμε ελαφρά για να φύγει ο αέρας.
  12. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
  13. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
  14. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες, καρύδια ή άλλα αποξηραμένα φρούτα στο μείγμα των μήλων.
  • Αντί για κουβερτούρα, μπορείτε να βάλετε σταγόνες σοκολάτας ή σοκολατάκια ψιλοκομμένα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό μανταρίνι ή λεμόνι αντί για χυμό πορτοκαλιού.
  • Αν θέλετε η μηλόπιτα να γίνει πιο αφράτη, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ στο μείγμα του κέικ.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι του κου Γιωργο Ζώλη και η εκτέλεση της κας Tsentekidou Anastasia

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μηλόπιτα Νηστίσιμη

νηστίσιμη μηλόπιτα

Υλικά

Για τη ζύμη
200 γρ. σπορέλαιο
ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση
μήλα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη γέμιση
Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη μηλόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

H εκτέλεση είναι της κας Rania Mantopoulou